Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας της Κύπρου εξέφρασε η  διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην  Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η κυρία Γιωρκάτζη είπε ότι η αισιοδοξία της βασίζεται στο γεγονός ότι η πορεία για έξοδο από την κρίση, γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς και με πιο θετικά αποτελέσματα, από τις αρχικές προβλέψεις.

Τόνισε εξάλλου πως μετά τα τεστ αντοχής, οι κυπριακές τράπεζες είναι υγιείς και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, ενώ σταθεροποιήθηκαν οι εκροές καταθέσεων και άρχισε μικρή εισροή.

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη διαβεβαίωσε ότι στις προτεραιότητες της Κεντρικής Τράπεζας είναι η μείωση των δανειστικών επιτοκίων, διαβεβαιώνοντας ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέτρο για να ωθήσει τις τράπεζες να παραχωρήσουν δάνεια και να μειώσουν τα επιτόκια. Θα χρησιμοποιηθούν, είπε, πρακτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τις οποίες όμως δεν αποκάλυψε. Τόνισε δε ότι τα δάνεια θα παραχωρούνται με έλεγχο και ανάλογα με τη δυνατότητα του δανειολήπτη να αποπληρώσει τα χρέη του.

Για τον Μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) ανέφερε ότι από τα 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 σήμερα περιορίστηκε στα 7 δισεκατομμύρια και στόχος είναι η αποπληρωμή του μέχρι το 2017.