Ασαφές χαρακτηρίζει το επενδυτικό πακέτο Γιουνκέρ ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνίζει πως το ποσό των 300 δισ. ευρώ δεν είναι αρκετά μεγάλο. Το ποσό «δεν είναι μόνο ανεπαρκές», αλλά παράλληλα δεν είναι ξεκάθαρο πού θα πάνε τα χρήματα, τόνισε ο Γκάμπριελ στους δημοσιογράφους σήμερα.

«Είμαι εντελώς αντίθετος στη δημιουργία ενός προγράμματος ενίσχυσης», είπε, επισημαίνοντας ότι θα είναι απλώς ένα ημίμετρο και τελικά τα χρήματα θα εξανεμιστούν χωρίς να γίνει κάτι που θα έχει διάρκεια.

Ο Γκάμπριελ, που είναι επίσης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ πρέπει να καταρτίσει «έναν κατάλογο με σχέδια», τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενότητας, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση της ενότητας της Γερμανίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Τότε θα υπάρξουν πολλοί επενδυτές που θα θελήσουν να συμμετάσχουν, έκρινε ο Γκάμπριελ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση δεν θα κριθεί από το «αν υπάρχουν αρκετά χρήματα», αλλά υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό είναι να βρεθεί το σωστό πλαίσιο.