Το μέτρο της «λαχειοφόρου αγοράς» προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα, προκειμένου να εξοικονομήσει έσοδα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ από ΦΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θέλει να δώσει κίνητρα στους φορολογούμενους για να συγκεντρώνουν αποδείξεις και σε αντάλλαγμα θα τους δίνονται χρήματα ή δώρα για τις δαπάνες που πραγματοποιούν. Έτσι, θα γίνονται κληρώσεις δώρων, όπως αυτοκίνητα, ή χρηματικών επάθλων με βάση τον αριθμό του κάθε «λαχνού», δηλαδή την απόδειξη συναλλαγής. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει, μάλιστα, να γίνονται μηνιαίες κληρώσεις και να ανακοινώνονται ονόματα «τυχερών» φορολογουμένων. 

Η τυχερή απόδειξη θα είναι ουσιαστικά ένα λαχείο στα χέρια του φορολογούμενου, καθώς οι ποινές και οι κυρώσεις έχει αποδειχθεί ότι δεν επαρκούν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε Πορτογαλία, Σλοβακία και Μάλτα και απέφερε σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία, ενώ και στη Βραζιλία, στο τέλος κάθε μήνα μετέχουν σε κλήρωση όλοι όσοι χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες, με «δώρα» που τους προσφέρει το δημόσιο από τα έσοδα που συλλέγει από ΦΠΑ.