Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας για το 2014 και τις δύο επόμενες χρονιές, υπογραμμίζοντας την «ατονία» που κυριαρχεί στην οικονομία της χώρας.

Ο Standard and Poor's εκτιμά πλέον ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕγχΠ) της Γαλλίας θα σημειώσει αύξηση 0,4% φέτος, 0,7% το 2015 και 1,2% το 2016.
Τον Σεπτέμβριο ο οίκος αξιολόγησης υπολόγιζε σε ανάπτυξη 0,5%, 1,1% και 1,5% αντίστοιχα.

«Η ατονία στις οικονομικές επιδόσεις της Γαλλίας οφείλεται, κατά τη γνώμη μας, στην αδύναμη ανταγωνιστικότητα και αποδοτικότητα των επιχειρήσεων», σχολιάζει ο Standard and Poor's, εκτιμώντας παράλληλα ότι τα δύο επόμενα χρόνια «η αύξηση του ΑΕγχΠ θα εξαρτηθεί από την κατανάλωση των νοικοκυριών που παραμένει στάσιμη από το 2011».

Ο οίκος αξιολόγησης εκφράζει την ανησυχία του κυρίως για την απουσία ενδείξεων σχετικά με την αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων και την ενίσχυση του τομέα των κατασκευών, τους «παραδοσιακούς κινητήρες» της ανάπτυξης της Γαλλίας.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη φορολογία των επιχειρήσεων που υιοθετήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια «θα χρειαστούν χρόνο για να έχουν αποτελέσματα στην ανάπτυξη», σημειώνει ο S&P.