Η αύξηση της δραστηριότητας στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών της Ευρωζώνης ήταν τον Νοέμβριο μικρότερη σε σχέση με την αρχική εκτίμηση, εκθέτοντας την οικονομία της περιοχής στον κίνδυνο μίας σχεδόν στασιμότητας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα εξετάσει αύριο τις επιλογές της για περαιτέρω ενίσχυση της στήριξης που παρέχει, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) που καταρτίζει η εταιρεία Markit, ο οποίος αντανακλά την πορεία του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών, μειώθηκε στις 51,1 μονάδες από 52,1 μονάδες τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή του δείκτη τους τελευταίους 16 μήνες και υποδηλώνει ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μόλις 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τη Markit.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι πρωτοβουλίες πολιτικής που ανακοινώθηκαν δεν έχουν ακόμη σημαντική επίδραση στο επιχειρηματικό ή καταναλωτικό κλίμα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Γουίλιαμσον, προσθέτοντας ότι «πιθανόν θα χρειασθούν πιο επιθετικά μέτρα».

Αύριο θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι και θα συζητήσει τις προτάσεις στελεχών της κεντρικής τράπεζας για επιπλέον μέτρα που θα αυξήσουν τον πληθωρισμό και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Αν και αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν διαμηνύσει την προτίμησή τους να περιμένουν πρώτα την αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, η συνεχιζόμενη επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας τους πιέζει να αναλάβουν δράση, σημειώνει το δημοσίευμα. Το 21% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα λάβει νέα μέτρα στήριξης από τον τρέχοντα μήνα, ενώ το 69% προβλέπει ότι αυτό θα γίνει έως το τέλος του Μαρτίου.