Την επικαιροποίηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, πιθανόν επί το δυσμενέστερο και πάλι, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα κάτω από αυξανόμενη πίεση να λάβει δραματικά μέτρα για να αποτρέψει μία νέα ύφεση στην Ευρωζώνη, καθώς η ανάκαμψη έχει "κολλήσει" σε μεγάλο τμήμα της.

Αν και η ΕΚΤ θα μπορούσε να διευρύνει το πρόγραμμά της αγορών τιτλοποιημένων δανείων με αγορές εταιρικών ομολόγων, είναι απίθανο ότι ο κ. Ντράγκι θα ανακοινώσει σήμερα κάποια ριζοσπαστική άμεση κίνηση ενίσχυσης της οικονομίας, όπως το τύπωμα χρήματος για την αγορά κρατικών ομολόγων. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει μειώσει ήδη το κόστος δανεισμού σε επίπεδα ρεκόρ και χορηγεί φθηνά δάνεια στις τράπεζες.

Οι οικονομολόγοι, από τους οποίους περίπου οι μισοί αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η τράπεζα θα είναι σε καλύτερη θέση στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους για να κρίνει εάν χρειάζεται να αρχίσει αγορές κρατικών τίτλων.