Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην ΕΚΤ

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην ΕΚΤ

Την επικαιροποίηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, πιθανόν επί το δυσμενέστερο και πάλι, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα κάτω από αυξανόμενη πίεση να λάβει δραματικά μέτρα για να αποτρέψει μία νέα ύφεση στην Ευρωζώνη, καθώς η ανάκαμψη έχει "κολλήσει" σε μεγάλο τμήμα της.

Αν και η ΕΚΤ θα μπορούσε να διευρύνει το πρόγραμμά της αγορών τιτλοποιημένων δανείων με αγορές εταιρικών ομολόγων, είναι απίθανο ότι ο κ. Ντράγκι θα ανακοινώσει σήμερα κάποια ριζοσπαστική άμεση κίνηση ενίσχυσης της οικονομίας, όπως το τύπωμα χρήματος για την αγορά κρατικών ομολόγων. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει μειώσει ήδη το κόστος δανεισμού σε επίπεδα ρεκόρ και χορηγεί φθηνά δάνεια στις τράπεζες.

Οι οικονομολόγοι, από τους οποίους περίπου οι μισοί αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η τράπεζα θα είναι σε καλύτερη θέση στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους για να κρίνει εάν χρειάζεται να αρχίσει αγορές κρατικών τίτλων.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο