Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο Μάριο Ντράγκι, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Τράπεζα δεν χρειάζεται απαραίτητα η συγκατάθεση της Γερμανίας ή της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank).

«Δεν χρειαζόμαστε ομοφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ενώ τόνισε πως τυχόν απόφαση για αγορά κρατικών ομολόγων αφορά τη νομισματική πολιτική, και συνεπώς εμπίπτει αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της ΕΚΤ.

«Πρόκειται για μια απόφαση νομισματικής πολιτικής [...] Δεν είμαστε πολιτικοί», σχολίασε, μετά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για το 2014.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αμελήσει την αποστολή που έχει να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών, «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε παρατεταμένες αποκλίσεις από αυτή την εντολή»,  είπε, όταν ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε χαμηλό πενταετίας στο 0,3%, σαφώς κάτω από το στόχο της ΕΚΤ για «κοντά αλλά κάτω από 2%».

«Παράνομο θα ήταν να μην ακολουθήσουμε την εντολή μας», πρόσθεσε, σχετικά και σε δικαστικές προσφυγές που έχουν γίνει στη Γερμανία κατά των πρωτοβουλιών της ΕΚΤ.

Σε άλλο σημείο, όσον αφορά στο σημείο λήψης των κρίσιμων αποφάσεων ο κ. Ντράγκι το τοποθέτησε γενικά «στις αρχές του 2015», εξηγώντας πως χρειάζεται χρόνος για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της μεγάλη πτώσης στις τιμές του πετρελαίου στον πληθωρισμό.

Για τη φύση που θα έχει τυχόν πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing ή QE), ο κ. Ντράγκι άφησε ανοιχτά σχεδόν όλα τα σενάρια, διευκρινίζοντας πως η Ευρωτράπεζα θα μπορούσε να αγοράσει πολλών ειδών περιουσιακά στοιχεία, κι όχι απαραίτητα ή αποκλειστικά κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης. Μοναδικά στοιχεία που δεν εξετάζει η ΕΚΤ είναι ο χρυσός και τα κρατικό ομόλογα κρατών εκτός ευρώ, συμπλήρωσε.

Σε μια ένδειξη πως όλες οι αποφάσεις είναι υπό διαμόρφωση, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως τα κρίσιμα στοιχεία ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι «το μέγεθος, ρυθμός και η σύνθεση» των επενδύσεων.

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα κυριότερα επιτόκιά της.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της ΕΚΤ, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παραμένει αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.