Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1 τρισ. ευρώ εξέτασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Το πρόγραμμα που συζητήθηκε αφορά «την επέκταση του ισολογισμού κατά περισσότερα [χρήματα] από το 1 τρισ. το οποίο συζητείται δημοσίως», έγραψε η FAZ επικαλούμενη μια πηγή του Ευρωσυστήματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδρίασε προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ο Γενς Βάιντμαν, προειδοποίησε την ΕΚΤ εναντίον της αντιγραφής των προγραμμάτων τυπώματος χρήματος στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία.

Πάντως ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι αντιθέτως τάχθηκε υπέρ των προτάσεων του Μάριο Ντράγκι για την ανάληψη περαιτέρω δράσης για την αναζωογόνηση της οικονομίας στην ευρωζώνη, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλει το Βερολίνο.

Η υποστήριξη του Νοβότνι ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμη για τον Μάριο Ντράγκι, τον επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος επιδιώκει να κλιμακώσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης, πιθανότατα προωθώντας ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης—τυπώματος χρήματος για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Ο Ντράγκι δήλωσε χθες ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα αποφασίσει στις αρχές του 2015 εάν και κατά πόσον θα λάβει νέα μέτρα στο πλαίσιο των προσπαθειών της για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα· τόνισε μάλιστα ότι δεν απαιτείται ομοφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο για να αρχίσει το τύπωμα χρήματος.

Πηγές στην ΕΚΤ επισήμαναν την αλλαγή στην φρασεολογία σχετικά με την επέκταση του ισολογισμού της, παρά τις ενστάσεις των δύο Γερμανών στο Διοικητικό της Συμβούλιο, του Βάιντμαν της Μπούντεσμπανκ και της Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στη Φραγκφούρτη νωρίτερα ο Βάιντμαν επανέλαβε τη γνωστή γερμανική θέση εναντίον της αγοράς κρατικών ομολόγων, που είπε ότι δεν θα είχε αποτέλεσμα στην Ευρώπη, αφού «στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα κεντρικό κράτος το οποίο εκδίδει ομόλογα πολύ ασφαλή», αλλά στην Ευρώπη «δεν έχουμε ένα τέτοιο κεντρικό κράτος», ενώ επέμεινε πως το να γίνει υπερβολικά φθηνός ο δανεισμός των κρατών αποθαρρύνει τις κυβερνήσεις να προωθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Ιταλίας, έξι ή επτά μέλη του 24μελούς Διοικητικού Συμβουλίου τάχθηκαν εναντίον της απόφασης της Πέμπτης να γίνουν πολύ πιο σαφείς αναφορές στην επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ.

Η αντίθεση του Βάιντμαν σε πιο επιθετικά μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη καταγράφεται παρά το γεγονός ότι η Bundesbank αναθεώρησε προς τα κάτω και υποδιπλασίασε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας το 2014 και το 2015.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέμεινε επίσης αμετακίνητος στις πάγιες θέσεις του, επιμένοντας ότι οι επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές προκαλούν ανησυχίες, δεν τις αίρουν.

Σχολιάζοντας την ιδέα πως η αδυναμία της οικονομίας της ευρωζώνης απαιτεί την προώθηση επεκτατικών μέτρων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ο Σόιμπλε είπε «δεν είμαι πεπεισμένος για αυτό. Μάλλον είμαι της άποψης πως αυτή η προσέγγιση δεν είναι η λύση αλλά η αιτία» των προβλημάτων της οικονομίας.