Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μην προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων της και σε εφαρμογή νέων μέτρων με στόχο την ανάκαμψη της Ευρωζώνης και το «φρένο» στις τάσεις του αποπληθωρισμού, όμως η επιθετική ομιλία του Μάριο Ντράγκι έδειξε, με ξεκάθαρο τρόπο, πως ρίχνει το γάντι απέναντι στη γερμανική πλευρά και τη Bundesbank, σε μια «μάχη χαρακωμάτων» στο διοικητικό συμβούλιο της Φρανκφούρτης.

Ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αγοράς κρατικών ομολόγων, όπως και περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing ή QE) «ακόμα και χωρίς ομοφωνία» σε ένα εμφατικό μήνυμα προς τη γερμανική κυβέρνηση και τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα. 

«Ο Σούπερ Μάριο χτυπά ξανά» σχολιάζει στο newpost ο οικονομολόγος Tζόναθαν Πέιν, συγγραφέας του επενδυτικού «The Pain Report» εξηγώντας ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ μίλησε σκληρά στη γερμανική πλευρά, που συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά σε νομισματική πολιτική αντίστοιχη της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed).

«Έχοντας δει τη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι είναι ξεκάθαρες πλέον οι γραμμές της μάχης ανάμεσα στον Γενς Βάιντμαν και τον Μάριο Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να υπερασπιστεί τη θέση του υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης την επόμενη χρονιά. Έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν θα χρειαστεί ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για να την εφαρμόσει, προχωρώντας ακόμα παραπέρα, λέγοντας ότι θα ήταν "παράνομο" αν δεν ασκήσουν την αρμοδιότητά τους να τηρούν τον στόχο του πληθωρισμού. Η χρήση της λέξης "παράνομο", σε ένα τέτοιο πλαίσιο αποτελεί σαφή επίθεση προς τη θέση της Bundesbank. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ντράγκι μοιάζει να χρησιμοποιεί τη μείωση στις τιμές του πετρελαίου ως "Δούρειο Ίππο", κατά της αντίστασης της Bundesbank στην ποσοτική χαλάρωση» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η γερμανική επίθεση δεν άργησε και ήταν διπλή, την Παρασκευή, κατά του ιταλού τραπεζίτη. Ο Γενς Βάιντμαν προειδοποίησε χθες τον κ. Ντράγκι να μην αντιγράψει το μοντέλο ποσοτικής χαλάρωσης των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, επειδή δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στην περίπτωση της Ευρώπης. Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο ίδιο μήκος κυματος διαμήνυσε ότι μια επεκτατική νομισματική πολιτική καθίσταται πηγή οικονομικών προβλημάτων και όχι λύση τους. Σημειώνεται ότι ίδια στάση κράτησε στο διοικητικό συμβούλιο και το μέλος του, η γερμανίδα Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ. «Ενδιαφέρουσα» είναι η αλλαγή στάσης του αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη Έβαλντ Νοβότνι ο οποίος πήρε το μέρος του Μάριο Ντράγκι

«Η θέση της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας είναι σύμφωνη με όσα είπε χθες ο κ. Ντράγκι. Στόχος είναι η επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ ώστε να αντιμετωπιστεί η τάση της βύθισης του πληθωρισμού και της αδύναμης ανάπτυξης. Θα αποφασιστεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους τι ακριβώς θα γίνει» δήλωσε από τη Βιέννη. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) έγραψε την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ εξέτασε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με όγκο που θα ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, δείχνοντας ότι οι εξελίξεις είναι προ των πυλών.

Μετά τα «επιθετικά λόγια από τον κ. Ντράγκι, αμφιβολία ο κ. Βάιντμαν δεν θα του στείλει... χριστουγεννιάτικη κάρτα αυτή τη χρονιά!» επισήμανε με νόημα ο κ. Πέιν. Το νέο έτος και ιδιαίτερα η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αναμένονται εκρηκτικά.