«Εθνική οικονομική ανεξαρτησία σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει επιστροφή στις ρίζες του κακού, στις πολιτικές δηλαδή που μας οδήγησαν σε αυτό το τέλμα», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς.

«Χώρες της Ευρωζώνης που ήταν σε οικονομικά προγράμματα, όπως εμείς και τώρα, έχουν βγει και έχουν αποκτήσει σε μεγάλο βαθμό, και εντός των πλαισίων που επιτρέπει η θέση τους σε μια νομισματική ένωση, όπως η Ευρωζώνη, την εθνική οικονομική τους ανεξαρτησία. Εθνική οικονομική ανεξαρτησία όμως σημαίνει και αυξημένη υπευθυνότητα και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει επιστροφή στις ρίζες του κακού, στις πολιτικές δηλαδή που μας οδήγησαν σε αυτό το τέλμα» ανέφερε σε εκδήλωση για τους πελάτες της τράπεζας στην Καλαμάτα.

«Από τη μια πλευρά, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως βγαίνουμε από την κρίση, πως ξεκινάει η επούλωση των πληγών που άφησε πίσω της, πως ο τραπεζικός τομέας επούλωσε πρώτος τις πληγές του και ανέκτησε ήδη τις δυνάμεις του. Από την άλλη, αυτό που βγαίνει σήμερα προς τα έξω να είναι, για άλλη μια φορά, μια εικόνα κρίσης, μιζέριας και έντασης που θολώνει την πραγματική οικονομική εικόνα της χώρας. Μια θολή εικόνα που αν συνεχιστεί κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πραγματικότητα και να μας ρίξει πίσω, ακριβώς την ώρα που και οι στρεβλώσεις της οικονομίας έχουν σε μεγάλο βαθμό διορθωθεί και η χώρα έχει ήδη μπει, μετά από αρκετά χρόνια, σε μια τροχιά νέας ανάπτυξης» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΤΕ και προσέθεσε:

«Η ελληνική οικονομία όχι μόνο σταθεροποιείται αλλά περνάει και σε αναπτυξιακή τροχιά. Γίνεται πλέον ολοένα και περισσότερο φανερό πως πολλά πράγματα αλλάζουν στη χώρα μας. Το οικονομικό κλίμα βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών, τα μεγάλα έργα έχουν αρχίσει και δουλεύουν, ο τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η αγορά εργασίας σταθεροποιείται και ξεκινά η αποκλιμάκωση της ανεργίας, θετικό πρόσημο έχει αρχίσει να εμφανίζεται στις λιανικές πωλήσεις, οι αναπτυξιακές προσδοκίες επανακάμπτουν στη βιομηχανία».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει επίσης:

«Η αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στα οικονομικά στοιχεία και τις πραγματικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, από τη μια πλευρά και την εικόνα της χώρας που βλέπουμε κάθε βράδυ στις τηλεοράσεις, δείχνει πως η πορεία στο μέλλον δεν γίνεται σε μονοπάτια χωρίς κινδύνους. Έχει τεράστια σημασία να μην επανακάμψουν οι συνθήκες αβεβαιότητας που κατασπάραξαν κυριολεκτικά την οικονομία τα τελευταία χρόνια και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την τεράστια ύφεση που ενέσκηψε και οδήγησε σε απώλεια του ενός τετάρτου περίπου του ΑΕΠ».