Να τηρήσουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που συμφωνήθηκαν, προκειμένου η Ευρώπη να βγει από την κρίση, ζήτησε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ από τα κράτη-μέλη, κατά την ομιλία της στο συνέδριο του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

«Εάν τελικά δεν τηρήσουμε αυτό το οποίο είχαμε αποφασίσει κατά τη διάρκεια της (οικονομικής) κρίσης, τότε θα σπείρουμε αμφιβολίες, και αυτό θα είναι κακό για την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς (οι Γερμανοί) επαγρυπνούμε για την τήρηση των κανόνων», τόνισε η Μέρκελ κατά την ομιλία της στην Κολονία, επευφημούμενη από το ακροατήριό της, το οποίο την εξέλεξε ξανά στην προεδρία της CDU, του μείζονος κόμματος της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» στη χώρα.

Σε ένα μήνυμα το οποίο εκτιμήθηκε πως απευθυνόταν στο εσωτερικό, και ιδίως το εσωκομματικό της ακροατήριο, η Μέρκελ επέκρινε το Σαββατοκύριακο χαρακτηρίζοντας ανεπαρκείς τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στο Παρίσι προθεσμία τεσσάρων μηνών για να της στείλει διευκρινίσεις για τον προϋπολογισμό της το 2015.

Πολλοί Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν ήδη τοποθετηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην ίδια κατεύθυνση, καλώντας την κυβέρνηση της Γαλλίας να εφαρμόσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι (η Ευρώπη έχει) όλες τις δυνατότητες» να γίνει ξανά μια ήπειρος η οικονομία της οποίας θα αναπτύσσεται δυναμικά, έκρινε σήμερα η Μέρκελ, αλλά για αυτό «πρέπει να εμπνέουμε εμπιστοσύνη, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τηρούμε τους κανόνες τους οποίους ορίσαμε εμείς οι ίδιοι».

«Το γεγονός ότι μιλάμε ασταμάτητα για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και το ότι λέμε πως πρέπει να εφαρμοστεί, δεν οφείλεται στην γερμανική αυστηρή ηθική, είναι ζήτημα εμπιστοσύνης», συνέχισε η καγκελάριος.

«Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους βρίσκεται υπό έλεγχο, αλλά δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί διά παντός», επέμεινε.