Κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 25 δισ. δολαρίων θα χρειαστούν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας

Την εν λόγω πρόταση έκανε η ειδική επιτροπή που έκανε τον πρώτο έλεγχο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας από το 1997. Τα πορίσματα της έρευνας παρουσίασε ο Θησαυροφύλακας, Τζο Χόκι ο οποίος κάλεσε και το Εργατικό κόμμα να στηρίξει τις αλλαγές που προτείνει η επιτροπή Μάρι.

Η έρευνα που έγινε με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μάρι, προτείνει στην κυβέρνηση συνολικά 44 σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής Μάρι, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης) Tier 1 από 10% ως 11,6%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις θεωρούμενες ασφαλείς τράπεζες ανά τον κόσμο φθάνει τουλάχιστον στο 12,2%.

Έτσι, η αρμόδια Αρχή καλεί τις συστημικές τράπεζες της Αυστραλίας να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια ώστε να μπορούν να αντέξουν ζημίες δεδομένου ότι έχουν μεγάλη εξάρτηση για τη χρηματοδότησή τους από ξένους επενδυτές.

Οι εν λόγω τέσσερις τράπεζες έχουν αυξήσει τα κεφάλαιά τους κατά 34,6 δισ. δολάρια Αυστραλίας σε διάστημα τεσσάρων ετών από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους καθώς σημείωναν κερδοφορία ρεκόρ επί πέντε συναπτά έτη. Επιπλέον άντλησαν 17,7 δισ. δολάρια Αυστραλίας από πωλήσεις μετοχών τη διετία 2008-2009.