Έκκληση για σύνοδο δωρητών απηύθυνε ο  πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.

Ο Γιατσενιούκ ζητεί να δοθούν στη χώρα του επιπλέον κεφάλαια για να αποφύγει τον κίνδυνο της πιθανής χρεοκοπίας. 

Μιλώντας στη Βουλή τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να προχωρήσει σε σκληρές μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να εξασφαλίσει μερικά δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια από τους δυτικούς εταίρους της χώρας. Αλλά όπως είπε, χρειάζεται να βάλουν περισσότερα χρήματα στο τραπέζι οι διεθνείς δανειστές.

«Για να επιβιώσουμε, για να αποτραπεί η χρεοκοπία, χρειαζόμαστε μια διεθνή σύνοδο δωρητών και τη βοήθεια των δυτικών εταίρων μας για την υιοθέτηση ενός σχεδίου ανάκαμψης της Ουκρανίας» είπε ο Γιάτσενιουκ. 

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησής του για την οικονομική μεταρρύθμιση, στο οποίο περιλαμβάνεται η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, η αύξηση των τιμολογίων ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων.

Το Κίεβο που έχει λάβει μέχρι στιγμής δύο δανειακές δόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ, συνολικού ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει τεράστιο πρόβλημα εξ αιτίας της κατρακύλας των συναλλαγματικών αποθεμάτων του τα οποία βρίσκονται σε χαμηλό δεκαετίας, αφενός λόγω της ανάγκης να αποπληρώσει το χρέος για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου και αφετέρου για την προσπάθειά της να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.