Προβληματισμός επικρατεί στους αναλυτές για το επενδυτικό πακέτο Γιουνκέρ ύψους 300 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν επιδιώκει να διαμορφώσει μια κοινή γραμμή πλεύσης πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα. Μικρότερες χώρες ανησυχούν για το ενδεχόμενο υψηλής συνεισφοράς τους στο επενδυτικό σχέδιο και προειδοποιούν ότι μπορεί να οδηγήσει στην υπονόμευση άλλων ευρωπαϊκών επενδυτικών εργαλείων.

«Θα ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να αλλάξουμε κατεύθυνση ή να μετασχηματίσουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε και πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε για την περίοδο 2014-2020», τόνισε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχίας, Τόμας Προύζα, σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα European Voice.

Ακόμη και τα πιο θετικά διακείμενα μέλη της ΕΕ διατηρούν επιφυλάξεις. Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος δήλωσε την Τρίτη σε δημοσιογράφους ότι παρά την πρόθεση της ισπανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει, θα τον ενδιέφερε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για τη μορφή των νέων πλάνων και των οικονομικών συμφωνιών.

Η διστακτικότητα ορισμένων κρατών μελών προκαλεί ανησυχία στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο προεδρεύων της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ότι στο θέμα του επενδυτικού σχεδίου τα κράτη μέλη θα πρέπει να εκπέμπουν «στο ίδιο μήκος κύματος και να συμβάλουν σε αυτό με τρόπο συντονισμένο». Τη διστακτική στάση της Γερμανίας επέκρινε Γερμανός ευρωβουλευτής, ο οποίος σχολίασε: 

«Δε μπορούμε να περιμένουμε κάτι από την Ελλάδα. Αλλά η Γερμανία; Ποιο είναι το μόνο κράτος μέλος με αρκετά ισχυρή οικονομία;».