Επιμέλεια: Μαίρη Πολλάλη

Αναταράξεις στις αγορές προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα σενάρια που συνοδεύουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ανοδική τάση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά συνεχίζεται παρά την αντίδραση στο ΧΑ, ωθώντας μάλιστα την απόδοση των 3ετών ομολόγων στο 11%. Η ελληνική αγορά δέχεται ισχυρές πιέσεις, τάση που ενισχύεται από τις δηλώσεις ξένων αξιωματούχων για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Η απόδοση των τριετών ομολόγων που είχαν εκδοθεί τον περασμένο Ιούλιο, ως δεύτερη κίνηση επιστροφής στις αγορές, έχει αυξηθεί πάνω από 450 μβ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων, με την τιμή τους να υποχωρήσει την Παρασκευή στο 84,255 της ονομαστικής τους τιμής.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 9,7%, μένοντας σταθερά τις τελευταίες δύο ημέρες πάνω από την αντίστοιχη του 10ετούς ομολόγου. Συγκεκριμένα, το spread κινήθηκε σήμερα γύρω από το 9,2%, με την τιμή του να έχει υποχωρήσει στο 64,45 της ονομαστικής του αξίας. Την εβδομάδα που πέρασε η απόδοσή αυξήθηκε κατά 200 μ.β., καταγράφοντας τη μεγαλύτερη κίνηση από το Μάιο του 2012.

Το Bloomberg σχολιάζει: «Την τελευταία φορά που τα ελληνικά ομόλογα είχαν τόση άσχημη εβδομάδα η Ελλάδα μόλις είχε ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έγινε στην ιστορία της και οι επικείμενες εκλογές είχαν κορυφώσει τους φόβους για έξοδο απ' το ευρώ».

Οι ανησυχίες των επενδυτών αποτυπώνονται και στα παράγωγα, καθώς τα ασφάλιστρα κινδύνου των 5ετών ομολόγων, τόσο του ελληνικού Δημοσίου όσο και των ελληνικών τραπεζών, κατέγραψαν ραγδαία αύξηση την τελευταία εβδομάδα. Το σκηνικό χάους αποτύπωσε και η θέση της Moody's που χαρακτήρισε ως «αρνητικό πιστωτικό γεγονός» την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, με ανάλυση που δημοσίευσε, προειδοποιεί με υποβάθμιση της ελληνική οικονομίας καθώς το παραπάνω ενδεχόμενο θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την επόμενη μέρα, μετά την λήξη του προγράμματος.

Πτωτικό σπιράλ για το ΧΑΑ

Με απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών που έκλεισε στις 824,49 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,42%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε ανοδικά έως τις 842,08 μονάδες όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,70%, ενώ κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 810,05 μονάδες όταν σημείωνε πτώση έως και 2,17%.

Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 25,56% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 127,04 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 18,49 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε συνολικές απώλειες ανώ του 21% την τελευταία εβδομάδα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έπεσε κάτω από τα 51 δισ. ευρώ, ενώ μετά το κλείσιμο της Δευτέρας ήταν στα 64 δισ. ευρώ.