Πώς θα απαλλαγείτε από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ

Πώς θα απαλλαγείτε από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας, στην οποία αναγράφονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ.

Ειδικότερα, της απαλλαγής δικαιούνται οι νέοι ασφαλισμένοι (όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1/1/93), αρκεί να εργάζονται ως μισθωτοί και ο εργοδότης τους να τους «κολλάει» τουλάχιστον 25 ένσημα τον μήνα.

Από το 1992, η ασφαλιστική νομοθεσία έδινε δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους και διπλοαπασχολούμενους να επιλέξουν ασφαλιστικό φορέα: ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ. Με τη νέα ρύθμιση ωστόσο, ως προϋπόθεση τίθεται για το μισθωτό να εργάζεται για χρονικό διάστημα 25 ενσήμων το μήνα.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώνονται, η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ καθίσταται υποχρεωτική και ως αποτέλεσμα αφαιρείται το δικαίωμα επιλογής ταμείου από τους μερικούς απασχολούμενους, όπως επίσης και για όσους εργάζονται εκ περιτροπής.

Η απόφαση Μπέζα που ερμηνεύει τον νόμο, αναγνωρίζει το δικαίωμα στους μισθωτούς να μην συγκεντρώνουν τον αριθμό των 25 ενσήμων σε περίπτωση ασθένειας, απεργίας, απόλυσης κλπ.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο