Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ στην Ασία έπεσε κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και πεντέμισι χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το «πάγωμα» της ζήτησης σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής «μαύρου χρυσού» έχουν επιφέρει μείωση των προθεσμιακών συμβολαίων σχεδόν στο μισό της τιμής από τον περασμένο Ιούνιο.

Παρά την συνεχιζόμενη υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, η ομάδα των χωρών - παραγωγών του ΟΠΕΚ έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να περιορίσει την παραγωγή.

Για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες, η εργοστασιακή παραγωγή σημείωσε κάμψη τον Δεκέμβριο στην Κίνα, γεγονός που ώθησε ακόμη πιο χαμηλότερα την ούτως ή άλλως χαμηλή τιμή του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό αργό για παραδόσεις Ιανουαρίου έκλεισε στα 54,85 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 1,06 δολαρίων το βαρέλι.

«Η αγορά του πετρελαίου βιώνει μια υποβάθμιση λόγω του γεγονότος ότι η αγορά είναι υπερπουλημένη (συνθήκες αγοράς όπου βάσει, τεχνικών δεικτών, η προσφορά ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση)» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.