Σε κερδοσκοπικές διαθέσεις οφείλεται η πτώση του ρουβλίου έναντι του δολαρίου και του ευρώ σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Είναι αληθές ότι υπάρχουν αναταράξεις στην αγορά, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συναισθηματική φόρτιση και τις κερδοσκοπικές διαθέσεις», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ συναντήθηκε σήμερα με την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας και κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να εξετάσουν την οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Ρωσία.

Στο δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης σημειώνεται ότι στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ, ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν Αντρέι Μπελούσοφ, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης, Αντόν Σιλουάνοφ και Αλεξέι Ουλιουκάεφ, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα και ο Μαξίμ Ακίμοφ, ο αναπληρωτής διευθυντής του εκτελεστικού γραφείου της ρωσικής κυβέρνησης. 

Νωρίτερα, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σεργκέι Σβεστόφ είχε χαρακτηρίσει «κρίσιμη» την κατάσταση καθώς το ρούβλι συνεχίζει για δεύτερη ημέρα την ελεύθερη πτώση του και υποσχέθηκε ότι θα ληφθούν νέα μέτρα αφού η αύξηση του βασικού επιτοκίου δεν μπόρεσε να καθησυχάσει την αγορά.

»Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Ακόμη και στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από έναν χρόνο τι θα συνέβαινε σήμερα» είπε ο Σβεστόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.