Λιγότερα από 200 δισ. ευρώ αναμένεται να δανειστεί το 2015 από τις αγορές η Γερμανία.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσό από το 2002, το οποίο θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους το οποίο ανέρχεται σε 1,3 τρισ. Δολάρια, όπως δήλωσαν δύο πηγές ενήμερες για τα σχέδιά της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters σήμερα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει θέσει στόχο ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός του 2015 να είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος που θα εκτελεστεί έπειτα από 46 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί νέο δανεισμό για να καλυφθεί ένα δημοσιονομικό έλλειμμα.

Αλλά, καθώς το Βερολίνο δεν μπορεί να πληρώσει τα περίπου 185 δισ. ευρώ τα οποία προβλέπει πως θα χρειαστεί να καταβάλει σε επενδυτές που διακρατούν γερμανικό κρατικό χρέος από τα τρέχοντα έσοδά της, θα δανειστεί από τις χρηματαγορές.

Το 2014 η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση δανείστηκε 212 δισ, ενώ το 2013 το ύψος του κρατικού δανεισμού της Γερμανίας είχε ανέλθει στα 267 δισ. και στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το 2009, ο δανεισμός της είχε ανέλθει σε ιστορικό υψηλό—τα 334 δισ.