current views are: 1

17 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:31

Τρέχουν να ψωνίσουν οι Ρώσοι – Ελλείψεις συναλλάγματος

Τρέχουν να προλάβουν τις τιμές των προϊόντων οι Ρώσοι. 

Δημοσίευση 15:31’
αρθρο-newpost

Τρέχουν να προλάβουν τις τιμές των προϊόντων οι Ρώσοι. 

Τρέχουν να προλάβουν τις τιμές των προϊόντων οι Ρώσοι

Η αναταραχή στις συναλλαγματικές αγορές προκάλεσε μαζικό κύμα πωλήσεων (κυρίως εισαγόμενων) ηλεκτρικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων, που εξαφανίζονται από τα ράφια πολλών καταστημάτων, καθώς οι… συνηθισμένοι σε παρόμοια φαινόμενα πολίτες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις υπάρχουσες τιμές, πριν αυτές προσαρμοστούν στις νέες ισοτιμίες.

Ενόψει των εορτών το φαινόμενο γίνεται ακόμη μαζικότερο καθώς το ίδιο σπεύδουν να πράξουν και χιλιάδες πολίτες γειτονικών, πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών και ιδιαιτέρως της Λευκορωσίας και του Καζακστάν, οι οποίες συνδέονται με τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία και μπορούν εύκολα να μεταφέρουν τα ψώνια τους στην πατρίδα τους χωρίς άλλους ελέγχους. Σημαντική αύξηση στις πωλήσεις καταγράφηκε ήδη και σε αυτοκίνητα ή ακίνητα.

Όσοι έχουν μικρότερο πορτοφόλι προτιμούν να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων, που μπορούν να αποθηκευτούν, εν μέσω του χειμώνα και των φόβων ότι ο πληθωρισμός και η αύξηση της ισοτιμίας θα μετακυλισθούν τάχιστα στα εισαγόμενα προϊόντα και εν συνεχεία στα περισσότερα είδη διατροφής ανεξαρτήτως προέλευσης.

Σε ορισμένες τράπεζες τόσο στη Μόσχα, όσο και στην επαρχία παρατηρήθηκε σήμερα έλλειψη συναλλάγματος, ιδίως από τα ΑΤΜ τους, που ξέμειναν από ευρώ και δολάρια, τα οποία σπεύδουν να προμηθευτούν πιο δραστήρια οι Ρώσοι.

Μερικές από τις μάλλον θετικές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία επισημαίνεται ότι είναι η υποχρεωτική ενίσχυση της εσωτερικής ρωσικής παραγωγής σε πολλούς κλάδους, που είχαν παραμεληθεί και προπαντός στον αγροτικό τομέα, αλλά και η εθελουσία αποχώρηση λαθρομεταναστών και παράνομων εργαζομένων, που θα δυσκολεύονται πλέον, λόγω του ακριβού συναλλάγματος, να αγοράζουν και να αποστέλλουν συνάλλαγμα στις πατρίδες τους.


σχετικα αρθρα