Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι θεμέλιο για την ανάπτυξη, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης, μιλώντας σε ημερίδα του ΣΕΒ τόνισε: 

«Έχουμε δρομολογήσει μια σπουδαία μεταρρύθμιση στα ζητήματα του πώς οργανώνεται ο χώρος της πατρίδας και ταυτόχρονα έχουμε διαμορφώσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την υλοποίηση σε μεσοβραχυπρόθεσμο επίπεδο αυτών των νέων ρυθμίσεων».

«Έχουμε λύσει σχεδόν τη μέγιστη πλειοψηφία των προβλημάτων ρύθμισης του χώρου που έχει αυτός ο τόπος σε τοπικό περιφερειακό και εθνικό επίπεδο», ανέφερε  και επεσήμανε πως από εφτά επίπεδα σχεδιασμού του χώρου, έχουν γίνει τέσσερα. 

Υπενθύμισε ότι για να εγκριθεί ένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο απαιτούνταν μέχρι πρότινος 20 και 30 χρόνια, ενώ φιλοδοξία είναι να μειωθεί ο χρόνος στα πέντε χρόνια.

Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για τα δώδεκα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη, για το νέο Ρυθμιστικό της Αττικής και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό.

Αναφέρθηκε επίσης στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον ορυκτό πλούτο για τη συνύπαρξη της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου με την αειφορία, με την προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος και την ταυτόχρονη συνύπαρξη των ανθρώπινων κοινωνιών με τοπικές ωφελιμότητες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.