Πανικός έπιασε σήμερα τους πολίτες της Λευκορωσίας που κατέκλυσαν τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος φοβούμενοι ότι το εθνικό νόμισμα θα ακολουθήσει το ρούβλι στην κατακόρυφη πτώση του.

Οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ιδίως η Λευκορωσία και το Καζακστάν, παραμένουν οικονομικά εξαρτώμενες από τη Ρωσία και εκφράζονται φόβοι ότι το ρούβλι, κάνοντας αυτήν την ιστορική «βουτιά», θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα νομίσματα.

Την ώρα που μεγάλες ουρές σχηματίζονταν έξω από τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος στο Μινσκ—συχνά δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση—η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωνε ότι επιβάλλεται «προσωρινά» φόρος 30% στην αγορά ξένων νομισμάτων ενώ οι εξαγωγείς θα υποχρεώνονται να μετατρέπουν τα μισά έσοδά τους σε συνάλλαγμα.

Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε επίσης τα επιτόκια καταθέσεων ώστε οι Λευκορώσοι να πειστούν να μην σηκώσουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.

Ορισμένα ανταλλακτήρια συναλλάγματος παρέμειναν κλειστά σήμερα, ενώ σε κάποιες τράπεζες οι πελάτες χρειάστηκε να περιμένουν στην ουρά μέχρι και δύο ώρες για να πάρουν μετρητά. Το ρούβλι Λευκορωσίας κατέγραφε πτώση 8% σε σύγκριση με την Πέμπτη.