Εγκρίθηκε και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) η δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η νέα ημερομηνία λήξης του προγράμματος ορίστηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2015, αντί για τις 31 Δεκεμβρίου του 2014.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε σήμερα να εγκρίνει την δίμηνη τεχνική παράταση του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που χρηματοδοτείται από τον EFSF. Αντί για τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 το πρόγραμμα του EFSF θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου του 2015. Η απόφαση λήφθηκε μετά από αίτημα του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη» αναφέρεται από το EFSF.

Kαι συνεχίζει η ανακοίνωση: 

«Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα μπορούν ακόμα να εκταμιευτούν στην Ελλάδα ως το τέλος Φεβρουαρίου. Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης υπόκειται στον όρο ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το EFSF έχει εκταμιεύσει 141,8 δισ. ευρώ οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα». 


Ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι παρατείνει την περίοδο διαθεσιμότητας των ομολόγων ύψους 10,9 δισ. ευρώ του EFSF έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2015.

«Η τεχνική παράταση του προγράμματος του EFSF για δύο μήνες, δίνει στην Ελλάδα χρόνο για να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση με την τρόικα» δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Η παράταση του μηχανισμού και των ομολόγων του EFSF για δύο μήνες διασφαλίζει ότι αυτά τα κεφάλαια παραμένουν διαθέσιμα για την Ελλάδα. Αυτό θα καθησυχάσει τις αγορές. Η Ελλάδα και η τρόικα θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την περίοδο για να προχωρήσουν σε μια follow-up διευθέτηση» είπε.