Πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης νέων ανέργων  ηλικίας 18 έως 24 ετών  ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εξαγωγέων και η Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσα στο 2015 και θα περιλαμβάνει 150 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης καθώς και πρακτική εξάσκηση ενώ οι μετέχοντες θα πληρώνονται με 5 ευρώ την ώρα και επιπλέον θα καταβάλλονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές.

Το Πρόγραμμα αποτέλεσε αντικείμενο της διευρυμένης σύσκεψης των φορέων, που έχουν υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας για την υλοποίηση του, στην οποία μετείχε και ο υφυπουργός Εργασίας Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι το πρόγραμμα στοχεύει στην μόνιμη πρόσληψη των νέων που θα καταρτιστούν. Ανέφερε ακόμη ότι είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Εργασίας συνεργάζεται με τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς της αγοράς στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος που στοχεύει στη μείωση της ανεργίας των νέων, η οποία από 60% έχει κατέβει στο 48% και βαίνει μειούμενη. Επισήμανε ακόμη ότι το 20% των άνεργων νέων που επωφελήθηκαν από τα voucher βρήκαν μόνιμη απασχόληση και πρόσθεσε ότι ευελπιστεί πως θα είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των νέων που θα παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα και θα βρουν εργασία. Πρόσθεσε ακόμη ότι εξετάζεται να δοθούν voucher και για τον τομέα του τουρισμού. Τέλος ανέφερε ότι το Πρόγραμμα αυτό αποτελεί μέρος Πανευρωπαϊκού Προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 6 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 390 εκατομμύρια αναλογούν στην χώρα μας.