current views are: 1

22 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:22

Στα 3,4 δισ. ευρώ το πλεόνασμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο δεκάμηνο

Στα 3,4 δισ. ευρώ αυξήθηκε το πλεόνασμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014, έναντι πλεονάσματος 2,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Δημοσίευση 11:22’
αρθρο-newpost

Στα 3,4 δισ. ευρώ αυξήθηκε το πλεόνασμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014, έναντι πλεονάσματος 2,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Στα 3,4 δισ. ευρώ αυξήθηκε το πλεόνασμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014, έναντι πλεονάσματος 2,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των συνολικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 8,6% (έναντι 3,1% την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους).

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι εισπράξεις από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 11,4%.

Ωστόσο, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 908 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων. Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 2,7 δισ. ευρώ οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές, μεταφορικές, αλλά και λοιπές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους σημείωσαν άνοδο κατά 10,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013, αντανακλώντας άνοδο κατά 21,9% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών.

Επίσης στο δεκάμηνο, το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 429 εκατ. ευρώ,

Το συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων, το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 πλεόνασμα 5,3 δισ. ευρώ, έναντι 4,9 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2013.

Οι άμεσες επενδύσεις στο δεκάμηνο εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις κατοίκων Ελλάδος στο εξωτερικό εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 512 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή 3,5 δισ. ευρώ, καθώς η καθαρή εκροή (6,8 δισ. ευρώ) για επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό αντισταθμίστηκε εν μέρει από την άνοδο των υποχρεώσεων (3,3 δισ. ευρώ). Η τελευταία ήταν αποτέλεσμα κυρίως της ανόδου των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.


σχετικα αρθρα