Η εθνική συνεννόηση αποτελεί τη μόνη διέξοδο, αναφέρει ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του για τις πολιτικές εξελίξεις. 

Παράλληλα ο Σύνδεσμος ζητεί τη συμφωνία των κομμάτων σε τέσσερις άξονες εθνικής στρατηγικής για την οικονομία.

Ο ΣΕΒ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να κυλήσουμε σε νέο κύκλο ύφεσης, ο οποίος «είναι ορατός και μεγάλος, όπως ορατή είναι και η προοπτική διατηρήσιμης ανάπτυξης μετά από 5 χρόνια θυσιών». 

Το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που καλλιεργείται από την πολιτική όξυνση, «παγώνει» την πραγματική οικονομία, σημειώνει ο ΣΕΒ και προσθέτει πως, «θέτει εκ νέου τις επιχειρήσεις και τους πολίτες όμηρους της περιορισμένης ρευστότητας και υπονομεύει τα δημόσια έσοδα. Ένα τέτοιο επικίνδυνο πισωγύρισμα, σημειώνει, πλήττει όλους μας και κυρίως τους οικονομικά αδύναμους».

Ο Σύνδεσμος ζητεί συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων σε τέσσερις άξονες:

  • Εθνική επιτροπή υψηλών προδιαγραφών για τη διαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους.
  • Συμφωνία των κομμάτων για συνταγματική αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή.
  • Δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
  • Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών (ρευστότητα Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επενδυτικό πρόγραμμα ΕΕ) για την ανάπτυξη της οικονομίας με βάση την ιδιωτική πρωτοβουλία.

«Διανύουμε εποχές μεγάλων αναταράξεων. Η ευρωπαϊκή οικογένεια παρέχει εγγυήσεις γεωπολιτικές και αναπτυξιακές σε μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας. Η ευημερία μας εξαρτάται από την ουσιαστική μεταρρύθμιση του κράτους και της οικονομίας, που μόνο η ευρωπαϊκή προοπτική μπορεί να εξασφαλίσει. Άλλωστε, η διαπραγμάτευση για ένα καλύτερο μέλλον προϋποθέτει ισχυρή οικονομία. Και η ισχυρή οικονομία χτίζεται μόνο με σχέδιο, πνεύμα συνεννόησης, ρεαλισμό και σκληρή δουλειά» καταλήγει ο Σύνδεσμος.

TAGS