Σε υψηλό δύο εβδομάδων διαμορφώθηκε σήμερα η ισοτιμία του Ρουβλίου έπειτα από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της Ρωσία

Η κυβέρνηση έθεσε όρια στα καθαρά ποσά ξένου συναλλάγματος που μπορούν να διαθέτουν οι κρατικές εξαγωγικές επιχειρήσεις σήμερα. Αξιωματούχοι και τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας τοποθέτησε ελεγκτές στα γραφεία των μεγαλύτερων ρωσικών κρατικών τραπεζών που κάνουν συναλλαγές σε ξένα νομίσματα.

Νωρίτερα σήμερα το ρούβλι έφθασε σε ισοτιμία 52,88:1 έναντι του δολαρίου, στο υψηλότερο επίπεδο από την 8η Δεκεμβρίου. Αργότερα υποχώρησε, αλλά παρ' όλ' αυτά κατέγραψε άνοδο 0,8% φθάνοντας σε επίπεδο 55,34:1.

Οικονομολόγοι χαρακτήρισαν τα μέτρα αυτά μια αμβλυμένη εκδοχή μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μέρος της υψηλής δημοτικότητας του οποίου πιστεύεται πως οφείλεται στην οικονομική σταθερότητα και την ευημερία που απόλαυε τα τελευταία χρόνια μια μεγεθυνόμενη μερίδα του πληθυσμού, αναμένεται πάντως να τηρήσει την υπόσχεσή του να μην καταφύγει στην επιβολή και επισήμως μέτρων για τον έλεγχο της μεταφοράς κεφαλαίων.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να εισέλθει σε βαθιά ύφεση.

Πριν από την πρόσφατη ανάκαμψή του, το ρούβλι είχε υποχωρήσει σε ισοτιμία ακόμη και 80:1 έναντι του δολαρίου, από 30 έως 35:1 το πρώτο εξάμηνο του 2014.