Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για εκατομμύρια φορολογουμένους καθώς στις 31/12 λήγει σειρά φόρων.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ μέχρι τις 30/12/14 αρχικά, καθώς δόθηκε παράταση, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2011-2014. Μετά την ημερομηνία αυτή το σύστημα δεν θα κλείσει αλλά κάθε τροποποίηση θα είναι εκπρόθεσμη και τα πρόστιμα για τους εκπρόθεσμους θα είναι υψηλά.

Μέχρι τις 31/12/2014 θα πρέπει είτε να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας 2015 είτε οι ιδιοκτήτες να καταθέσουν πινακίδες δηλώνοντας "ακινησία". Στην περίπτωση που τα τέλη κυκλοφορίας πληρωθούν εκπρόθεσμα το πρόστιμο είναι ισότοπο.

Σημειώνεται πως με την υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» και την κατάθεση των πινακίδων όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2015, ενώ θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2015. 

Επίσης μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να καταβληθεί η 2η δόση από την ρύθμιση των 72 ή των 100 δόσεων. Η υποχρέωση αυτή αφορά περίπου 100.000 οφειλέτες χρεών προς το Δημόσιο και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι οποίοι έχουν ρυθμίσει πρόσφατα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Τέλος, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να υποβάλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, για συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη χρήση του 2013. Η ρύθμιση αυτή αφορά όλες τις επιχειρήσεις, ενώ το πρόστιμο της εκπρόθεσμης υποβολής μπορεί να αγγίξει τα 1.200 ευρώ.