Ρεπορτάζ: Μαίρη Πολλάλη 

Περισσότεροι από 50.000 είναι οι ιδιοκτήτες Ι.Χ αυτοκινήτων που έχουν παραδώσει μέχρι στιγμής πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι δηλώσεις ακινησίας, εφέτος, θα ξεπεράσουν τις 135.000. 

Ο φόρος και αυτή τη χρονιά είναι "τσουχτερός" και θα πρέπει να πληρωθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών, δηλαδή έως και την Τετάρτη 31/12, σε υποκαταστήματα τραπεζών ή σε ΕΛΤΑ. 

Για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα πρέπει να εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο μέσω του TAXISnet, πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό της πινακίδας στην ιστοσελίδα www.gsis.gr [1] της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. 

Σε περίπτωση πληρωμής στο ταμείο των τραπεζών, δεν χρειάζεται να προσκομίσετε ειδοποιητήριο, καθώς αρκεί ο ΑΦΜ και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να πληρώσετε μέσω webanking. 

Πώς θα καταθέσετε πινακίδες 

Απαλλαγή από τα τέλη για το έτος 2015 θα έχουν όσοι κάτοχοι Ι.Χ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, καταθέσουν τις πινακίδες στην εφορία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, δηλώνοντας «ακινησία». Επιπλέον, με την κατάθεση πινακίδων απαλλάσσονται και από τα τεκμήρια διαβίωσης και τον φόρο πολυτελείας για το 2015. 

Για την υποβολή "δήλωσης ακινησίας", οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. τα εξής δικαιολογητικά:

· άδεια κυκλοφορίας του οχήματος

· πινακίδες κυκλοφορίας

· φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.

· απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2014

· υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο

· αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με την υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» και την κατάθεση των πινακίδων στις ΔΟΥ μέχρι τις 31-12-2014:

· Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά, θα απαλλαγούν από τα
τέλη κυκλοφορίας του έτους 2015, τα οποία κυμαίνονται από 22 έως 300 ευρώ, για όσα Ι.Χ. κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι 31-10-2010.

· Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2015, τα οποία κυμαίνονται από 660 έως 1.320 ευρώ. 

Επιπλέον, όσοι εξ αυτών κατέχουν αυτοκίνητα με πρώτη κυκλοφορία από 1η-1-2006, δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελείας το οικονομικό έτος 2016 (για το έτος 2015). Θα γλιτώσουν δηλαδή επιπλέον από την καταβολή ποσών που κυμαίνονται από 287 έως 3.820 ευρώ.

· Οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων, ανεξαρτήτως κυβισμού, δεν θα έχουν τεκμήρια διαβίωσης για το 2015, δηλαδή στη δήλωση που θα υποβληθεί το 2016.