current views are: 1

29 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση08:53

Ήρθε το ασφαλιστικό βιογραφικό – Ένσημα και ύψος σύνταξης με ένα… κλικ

Το ιστορικό του ασφαλιστικού τους βίου στην οθόνη του υπολογιστή τους μπορούν να έχουν από σήμερα περισσότεροι από 5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας». 

Δημοσίευση 08:53’
αρθρο-newpost

Το ιστορικό του ασφαλιστικού τους βίου στην οθόνη του υπολογιστή τους μπορούν να έχουν από σήμερα περισσότεροι από 5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας». 

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Το ιστορικό του ασφαλιστικού τους βίου στην οθόνη του υπολογιστή τους μπορούν να έχουν από σήμερα περισσότεροι από 5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας»

Αρχικά, το σύστημα θα καλύπτει το διάστημα από το 1994 και μετά και το ιστορικό των ασφαλισμένων θα είναι καταγεγραμμένο σε «ατομικούς ψηφιακούς λογαριασμούς».

Έως το τέλος του 2015, θα έχουν μπει στο σύστημα όλα τα ασφαλιστικά έτη του συνόλου των ασφαλισμένων, ώστε κάθε εργαζόμενος να έχει τη δυνατότητα από το σπίτι του και από τον προσωπικό του υπολογιστή να βλέπει με κάθε λεπτομέρεια το δικό του «ασφαλιστικό βιογραφικό».

Ασφαλιστικό βιογραφικό με ένα… κλικ

Πιο συγκεκριμένα, το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα θα ενημερώνει τους ασφαλισμένους για το πότε θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα υπολογίζει τη σύνταξη του καθενός, ακόμη και στις πλέον σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, με το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή, ώστε η έκδοση και η καταβολή της πρώτης σύνταξης να είναι τελικά ζήτημα λίγων ημερών. 

Στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 22,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης, από την 1η Ιανουαρίου 1994 μέχρι σήμερα.

Από σήμερα λοιπόν, οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.atlas.gov.gr, να επιλέξουν «Ασφαλιστικό Βιογραφικό» και να καταχωρίσουν τους κωδικούς τους στο Τaxis και τον ΑΜΚΑ τους. 

Μέσω του νέου συστήματος οι ασφαλισμένοι θα μπορούν επίσης να διαπιστώσουν έγκαιρα πιθανές ελλείψεις ή σημεία που χρήζουν διόρθωσης, αλλά και να παρακολουθούν κάθε μήνα την ενημέρωση του λογαριασμού τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ Χρήστο Χάλαρη, ο ενιαίος ατομικός λογαριασμός ασφάλισης συγκεντρώνει σήμερα δεδομένα με ποσοστό αξιοπιστίας άνω του 95% από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ και τους δύο μεγαλύτερους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. 

Σύντομα θα ενταχθούν και το ΝΑΤ, οι υπόλοιποι τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τα επικουρικά ταμεία, ενώ σταδιακά τα δεδομένα όλων των φορέων θα εμπλουτίζονται και για το διάστημα προ του 1994. Για όσα δεδομένα διαπιστώθηκαν προβλήματα αξιοπιστίας, αυτά έχουν σημανθεί κατάλληλα και θα ακολουθήσει νέα επεξεργασία σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς εντός του Ιανουαρίου, χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ασφαλισμένους.

Έκδοση σύνταξης σε λίγες ημέρες στο τέλος του 2015

Εν τω μεταξύ, έως το τέλος του 2015 αναμένεται να αναπτυχθεί πλήρως το σύστημα «Άτλας», μετατρέποντας την πλέον χρονοβόρα διοικητική διαδικασία της απονομής σύνταξης σε υπόθεση λίγων ημερών.

Όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εντός του 2015, στο πλαίσιο των διοικητικών ενοποιήσεων, θα ολοκληρωθεί και η δημιουργία του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, μέσω του οποίου θα εκδίδονται οι συντάξεις για όλα ανεξαιρέτως τα Ταμεία σε λίγες μόλις ημέρες.


σχετικα αρθρα