Στο ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ αναφέρονται αναλυτές καθώς και το βρετανικό BBC. 

Τίποτε δεν είναι τετελεσμένο, υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές: οι Έλληνες δεν έχουν φέρει στην εξουσία ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, επισημαίνει ο Γιαν Τεχάου, διευθυντής του κέντρου ερευνών Carnegie Europe. Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Berenberg, υπενθυμίζει ότι τον Ιούνιο του 2012 οι Έλληνες ψηφοφόροι τελικά επέλεξαν τον συνασπισμό των συντηρητικών και των σοσιαλιστών έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη και στην περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα ενδέχεται να αλλάξει τη στάση του απέναντι στην τρόικα αναφέρει ο Σμίντινγκ. Παράλληλα τονίζει πως στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας, τότε η χώρα ενδέχεται να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών και να βγει από την ευρωζώνη. Οι πιθανότητες να σημειωθεί το σενάριο της Grexit είναι «30%» κατά τον ίδιο

Παρόλα αυτά, αυτό που θα ήταν «μια τραγωδία για την Ελλάδα, χωρίς αμφιβολία δεν θα μετατραπεί σε μια συστημική κρίση για την ευρωζώνη», που έχει δημιουργήσει πολλές γραμμές άμυνας μετά την οικονομική κρίση, συνέχισε.

Πιο απαισιόδοξος ο Ζακ Καγιού της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Nomura Securities εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν «το μοναδικό γεγονός που θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις μετάδοσης».

Όμως σε αυτό το στάδιο, επεσήμανε οι αγορές επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ παρά από τα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα. Οι επενδυτές αναμένουν κυρίως τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

Εξάλλου μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να έχει πολιτικές επιπτώσεις στην Ευρώπη. Θα μπορούσε «να ενισχύσει τη δημοτικότητα και άλλων κομμάτων που τάσσονται κατά της λιτότητας», επεσήμανε ο Ντιέγο Ισκάρο της εταιρείας HIS Global Insight.

BBC: Επανέρχεται το ενδεχόμενο του Grexit

Από την πλευρά της, η Λίντα Γιούε, επικεφαλής του τμήματος επιχειρηματικών ειδήσεων του BBC εκτιμά πως τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα – ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά- υποδεικνύουν ότι οι Έλληνες είναι αγανακτισμένοι με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποδηλώνει ότι περισσότεροι Έλληνες επιθυμούν την επιστροφή στη δραχμή.

Το γεγονός αυτό ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το λεγόμενο Grexit, προσθέτει η ίδια.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και τηρήσει τη δέσμευσή του να θέσει υπό αμφισβήτηση το πρόγραμμα λιτότητας, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες μιας διάλυσης του ευρώ, σημειώνει η επικεφαλής του τμήματος επιχειρηματικών ειδήσεων του BBC.

Στο απόγειο της οικονομικής κρίσης οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι είναι πιθανό για μια χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Όμως οι διαμορφωτές της πολιτικής στην ευρωζώνη απέκλειαν το ενδεχόμενο αυτό φοβούμενοι ότι θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, σημειώνει η Γιούε. Η ανησυχία τους ήταν ότι αν μια αδύναμη χώρα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, τότε οι αγορές θα επιλέξουν την επόμενη πιο αδύναμη και ούτω καθεξής.

Το αντεπιχείρημα είναι ότι αν μια χώρα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θα κερδίσει σε ανταγωνιστικότητα, επισημαίνει η Γιούε. Τυπικά, μια χώρα με οικονομικές δυσκολίες διαθέτει έχει ένα αδύναμο νόμισμα που βοηθά τις εξαγωγές, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την οικονομία, την ώρα που ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς η εσωτερική ζήτηση. Μέσα στην ευρωζώνη αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς το ευρώ παραμένει σχετικά ισχυρό.

Οπότε θα πρέπει να γίνει μια πραγματική υποτίμηση, κάτι που σημαίνει ότι μια επιχείρηση θα πρέπει να μειώσει το λειτουργικό κόστος της κατά 25% για παράδειγμα, αντί να βασιστεί στην υποτίμηση του νομίσματος για να γίνουν πιο φτηνές οι εξαγωγές. Αυτό συνήθως σημαίνει αύξηση της ανεργίας, σημειώνει η δημοσιογράφος του BBC.

Όμως η παραμονή στην ευρωζώνη έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, προσθέτει, κυρίως καθότι οι μικρές οικονομίες μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε μεγαλύτερες αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά η Γιούε, η ανταλλαγή επιχειρημάτων θα συνεχιστεί και σύντομα μπορεί να ανακαλύψουμε αν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης η οποία θα οδηγήσει σε μερική διάλυση της ευρωζώνης, καταλήγει το κείμενο.