Για σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας κάνουν λόγο οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, τα τελευταία έτη η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας φτάνει περίπου το 19% σωρευτικά από το 2009. Αυτό το γεγονός «έχει πλήρως αντισταθμίσει τις απώλειες της περασμένης δεκαετίας οδηγώντας στην εξαφάνιση των χρόνιων ανισορροπιών του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών της χώρας».

«Αυτό επιβεβαιώνεται από την πορεία του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) της χώρας στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, που κατέγραψε πλεόνασμα ύψους 3,6 δισ. ευρώ από 2,1 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο.2013, ενώ συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων το πλεόνασμα του ΙΤΣ ανήλθε σε 5,3 δισ. ευρώ (2,97% του ΑΕΠ), από 3,4 δισ. ευρώ (1,84% του ΑΕΠ), ήτοι αύξηση 59%» τονίζει η Alpha Bank και προσθέτει:

«Η σημαντική αυτή βελτίωση οφείλεται κυρίως στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών (αύξηση 17% το δεκάμηνο Ιαν.-Οκτ.2014) και ειδικότερα των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό κατά 10,6% και του πλεονάσματος του τουριστικού ισοζυγίου κατά 10,5%, καθώς και των εισπράξεων από τις θαλάσσιες μεταφορές (Ναυτιλία)κατά 8,3%, με αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταφορών κατά 22,5%", αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας».

TAGS