Άμεσες προτεραιότητες της Κομισιόν για το 2015 αποτελούν το επενδυτικό πρόγραμμα 315 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και η καταπολέμηση της ανεργίας στην ΕΕ. 

«Παράλληλα, όμως, ο στόχος για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών παραμένει», επεσήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προφανώς για να μετριάσει τις υπερβολικές προσδοκίες χωρών, όπως η Ιταλία ή η Γαλλία. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, παρά το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει για το νέο έτος οικονομική ανάπτυξη μόλις 1,1%.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ θα συνεχίσει και φέτος την προσπάθεια καταπολέμησης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και της αναιμικής ανάπτυξης. Σε πρόσφατη ανάληση της Φρανκφούρτης επισημαίνεται ότι οι κίνδυνοι υπερτερούν, ενώ προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί ο χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Μάριο Ντράγκι προτίθεται να αυξήσει κατά πολύ τη ρευστότητα στην αγορά, όποτε υπάρξει ανάγκη. Την ίδια ώρα, ενώ η Ιταλία πιέζει προς μια νέα παρέμβαση της ΕΚΤ, η Γερμανία απαιτεί μια πιο συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική.

Σχετικά με την Ελλάδα, επανέρχονται τα δυσοίωνα σενάρια, καθώς η DW κάνει λόγο για ενδεχόμενο επιστροφής της ευρωκρίσης το 2015, συσχετίζοντας την εξέλιξη αυτή με μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές. 

Ουκρανία: Κορυφαία πρόκληση στην εξωτερική πολιτική

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας βρίσκεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η ουκρανική κρίση και η σχέση με τη Ρωσία. Το Μάρτιο η ΕΕ αποφασίζει για την παράταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία. Μια πρώτη και σημαντική δοκιμή για την συνοχή της Ένωσης. Ήδη σήμερα υπάρχουν φωνές από την Ιταλία ή την Ουγγαρία που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων. 

Ο λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβικς, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει από σήμερα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε μια ενδεδειγμένη απάντηση ΕΕ και ΝΑΤΟ στην πολιτική του Κρεμλίνου έναντι της Ουκρανίας. Σε συνέντευξή του στην DW δήλωσε ότι «το ζητούμενο είναι ο πολιτικός διάλογος με την Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα και μια στρατηγική περιορισμού της επιθετικής συμπεριφοράς. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί»