Η Λιθουανία γίνεται από σήμερα το 19ο μέλος της ευρωζώνης. Την ώρα που μόλις το 50% των πολιτών εγκρίνει το ενιαίο νόμισμα, ο λιθουανός υπ. Οικονομικών Ριμάντας Σάτζιους διαφημίζει τα πλεονεκτήματα του ευρώ.

Η χώρα της Βαλτικής υιοθετεί το κοινό νόμισμα σε μία χρονική περίοδο που σημαδεύεται από έντονες συζητήσεις περί χρηματοοικονομικής κρίσης και κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Ο λιθουανός υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να κατευνάσει τις ανησυχίες.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην DW, «οι άνθρωποι συζητούν εδώ και αρκετό διάστημα για την ευρωκρίση, αλλά το ευρώ έχει δείξει ότι είναι ανθεκτικό έναντι εξωτερικών σοκ αλλά και εσωτερικών εντάσεων. Θεωρώ ότι η ευρωζώνη έχει φτάσει τώρα σε σημείο να μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις κρίσεις χωρίς να χρειάζεται εξωτερική βοήθεια. Η Λιθουανία συνέδεσε το νόμισμά της, το Λίτας, με το ευρώ ήδη το 2002. Περάσαμε κι εμείς όλες τις αναταράξεις που υπέστη η ευρωζώνη μετά την χρηματοοικονομική κρίση: εσωτερική υποτίμηση και μεγάλες περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών έως και 30%. Αλλά δεν μπορούσαμε να συμμετέχουμε στις αποφάσεις και να εκμεταλλευόμαστε πλήρως τα πλεονεκτήματα του ευρωπαϊκού νομίσματος».