current views are: 5

2 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση10:15

Ντράγκι: Δεν υπάρχει σχέδιο B

Τώρα πρέπει οι Έλληνες ψηφοφόροι να αποφασίσουν για την μελλοντική σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, σχολιάζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην «Handelsblatt» σχετικά με τις εκλογές στην Ελλάδα.

Δημοσίευση 10:15’
αρθρο-newpost

Τώρα πρέπει οι Έλληνες ψηφοφόροι να αποφασίσουν για την μελλοντική σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, σχολιάζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην «Handelsblatt» σχετικά με τις εκλογές στην Ελλάδα.

Τώρα πρέπει οι Έλληνες ψηφοφόροι να αποφασίσουν για την μελλοντική σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, σχολιάζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην «Handelsblatt» σχετικά με τις εκλογές στην Ελλάδα.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ντράγκι τονίζει ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν περισσότερα, ενώ σε άρθρο του στην ιταλική «Il Sole 24 Ore» επισημαίνει ότι «αποτυχημένες μεταρρυθμίσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ», τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα στη Γερμανία, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Φουκς προειδοποιεί τον κ. Ντράγκι να μην διοχετεύσει χρήματα προς την Ελλάδα μέσω της αγοράς ομολόγων.

«Η αγορά ομολόγων είναι ένα από τα εργαλεία στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την εκπλήρωση της εντολής μας.

Δεν επιτρέπεται όμως να παραβιάσουμε το άρθρο 123 του Καταστατικού μας, το οποίο απαγορεύει τη χρηματοδότηση κρατών», τονίζει ο κ. Ντράγκι στη «Handelsblatt» και προσθέτει ότι το Συμβούλιο της ΕΚΤ ανέθεσε στους συνεργάτες της ΕΚΤ και τις αρμόδιες επιτροπές του ευρωσυστήματος να κάνουν τεχνικές προετοιμασίες για ενδεχομένως απαραίτητα επιπλέον μέτρα. Παραδέχεται δε ότι «ο κίνδυνος η ΕΚΤ να μην εκπληρώσει την εντολή της σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των τιμών είναι μεγαλύτερος από ό,τι πριν από έξι μήνες», εξαιτίας του χαμηλού πληθωρισμού.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της σταθεροποίησης των δημοσιονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, «διότι η υπερχρέωση οδήγησε την Ευρώπη σε αδιέξοδο» και συμβουλεύει τις χώρες υπό κρίση να μην εγκαταλείψουν την εξυγίανση των προϋπολογισμών. 

Διευκρινίζει ωστόσο ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να διαμορφωθεί κατά τρόπο φιλικότερο προς την ανάπτυξη. «Οι δαπάνες για επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν», ιδίως στους τομείς της έρευνας, της παιδείας και της ψηφιακής ατζέντας, ενώ πρέπει να μειωθούν άλλα έξοδα, όπως και οι φόροι.

 


σχετικα αρθρα