Υπουργείο Οικονομικών: Αβάσιμα τα περί καταστροφής εγγράφων του ΣΔΟΕ

Υπουργείο Οικονομικών: Αβάσιμα τα περί καταστροφής εγγράφων του ΣΔΟΕ

Ως αβάσιμη και αστήρικτη χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Γελάλη που ζητά «να μη γίνει χρήση της δυνατότητας καταστροφής εγγράφων ή στοιχείων του ΣΔΟΕ».

Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, «έγινε μόνο για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και για λόγους εντυπώσεων». 

Αναλυτικά το υπουργείο Οικονομικών τονίζει: 

«1. Η αρμοδιότητα για την έκδοση απόφασης διατήρησης ή καταστροφής εγγράφων και λοιπών στοιχείων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ (Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης και Διεύθυνση Σχεδιασμού Ερευνών) σταθερά περιλαμβάνεται στο περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων που δεν διατηρεί ο αρμόδιος Υπουργός. Η σχετική αρμοδιότητα μεταβιβαζόταν παγίως στα όργανα της διοίκησης (βλ. την απόφαση υπ’αρ. 10536/ΔΙΟΕ 291, ΦΕΚ 302 Β’ [13-3-2006]). Σημειώνεται ότι τα έγγραφα της Κεντρικής Υπηρεσίας είναι διοικητικού χαρακτήρα και δεν αναφέρονται σε ελέγχους.

2. Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας κατέστη αναγκαίο να επαναληφθεί λόγω της θέσης σε ισχύ του νέου οργανογράμματος του Υπουργείου Οικονομικών (29-10-2014) και της νέας απόφασης ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό (13-11-2014). Κατόπιν τούτου, η σχετική αρμοδιότητα μεταβιβάσθηκε στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ μετά όμως από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης.

3. Είναι αυτονόητο ότι οι προϋποθέσεις διατήρησης ή καταστροφής εγγράφων διέπονται από την κείμενη νομοθεσία (π.δ. 162/1979 και π.δ. 276/2000) και δεν μεταβάλλονται κατά κανέναν τρόπο από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας.

Αντίθετες ερμηνείες που δίνονται είναι παντελώς αυθαίρετες, αβάσιμες και παραπλανητικές.
Ως εκ τούτου είναι φανερό ότι η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίου Γελαλή είναι αβάσιμη και αστήρικτη και έγινε μόνο για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και για λόγους εντυπώσεων».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο