current views are: 1

4 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση10:45

Τζέιμς Γκαλμπρέιθ στο newpost: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πολιτικές – Δεν υπάρχει θέμα Grexit

«Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τις πολιτικές της» υπογραμμίζει ο αμερικανός οικονομολόγος, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ σε συνέντευξή του στο newpost.

Δημοσίευση 10:45’
αρθρο-newpost

«Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τις πολιτικές της» υπογραμμίζει ο αμερικανός οικονομολόγος, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ σε συνέντευξή του στο newpost.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Βιτζηλαίο

«Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τις πολιτικές της» υπογραμμίζει ο αμερικανός οικονομολόγος, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ σε συνέντευξή του στο newpost, τονίζοντας ότι η πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στέλνει μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, αποκλείοντας το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντας τη σχετική συζήτηση ως «τακτική φόβου».

«Το μήνυμα μιας πιθανής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη ξεκάθαρο: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τις πολιτικές της και είναι ώρα για μία διαπραγμάτευση με καλή πίστη μεταξύ εταίρων, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η αλλαγή» τονίζει ο καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Τέξας, μέλος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy και της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων, λίγες μέρες μετά το μήνυμα στήριξης στον Αλέξη Τσίπρα

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τη δικαιοδοσία να αποβάλει κανένα κράτος-μέλος και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φιλο-ευρωπαϊκό κόμμα. Το συμπέρασμά μου είναι ότι η συζήτηση περί Grexit είναι μία τακτική φόβου ή έχει προέλθει από κάποιους που δεν γνωρίζουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες» αναφέρει, εκφράζοντας την αμφιβολία του για τους φόβους της Ε.Ε. «Αμφιβάλλω ότι οι ευρωπαϊκές αρχές φοβούνται ένα ντόμινο. Ο κ. Ντράγκι έχει ήδη αποδείξει ότι διαθέτει την εξουσία να καταστέλλει τον πανικό στις αγορές και ακόμα έχει αυτή τη δύναμη» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κεϋνσιανιστής οικονομολόγος.

Ερωτηθείς για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους ο κ. Γκαλμπρέιθ είναι ξεκάθαρος ότι το θέμα είναι πολιτικό: «Το ελληνικό χρέος είναι ήδη, κυρίως, στα χέρια του δημοσίου και όπως αναφέρατε, ήδη υπήρξε αναδιάρθωσή του μία φορά. Ως εκ τούτου το ζήτημα αυτό δεν παρουσιάζει σημαντικά τεχνικά -σε αντίθεση με τα απλά πολιτικά – προβλήματα. Το κλειδί είναι τώρα είναι να αλλάξει η πολιτική με τον τρόπο που να υποστηρίζονται αποτελεσματικά οι επενδύσεις και να χαλαρώσει η πίεση προς τους Έλληνες».

Ο 60χρονος οικονομολόγος, ο οποίος έχει διατελέσει και μέλος του Κογκρέσου, εκφράζει την ελπίδα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού κινήματος κατά της λιτότητας, θεωρώντας σοβαρότερη την κατάσταση της Ιταλίας σε σχέση με αυτή της Γαλλίας. «Η κατάσταση της Ιταλίας είναι περισσότερο ανησυχητική. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρέντσι επανερμήνευσε με επιτυχία τους δημοσιονομικούς στόχους της συνθήκες του Μάαστριχτ, ώστε να ευθυγραμμιστούν με την πραγματική γλώσσα της αρχικής συνθήκης. Έτσι “άδειασε” το καταστροφικό “δημοσιονομικό σύμφωνο”» δηλώνει στο newpost, συμπληρώνοντας ότι «αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής και ένα που μπορεί να ενώσει όλες τις χώρες του Νότου. Ίσως υπάρχει ελπίδα για ένα γενικότερο κίνημα προς την αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρώπης με την οικοδόμηση ενός νέου οράματος αλληλεγγύης για το 2015».

Όσο για τη στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη, ο καθηγητής υπογραμμίζει τη σημασία του κοινωνικούς κράτους. «Η αμερικανική (σχετική) επιτυχία δεν οφείλεται τόσο στις διαφορές της Fed με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οφείλεται περισσότερο στην αποτελεσματική λειτουργία των ομοσπονδιακών προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης όπως το Social Security, το Medicare, το Medicaid, η επισιτιστική βοήθεια η ασφάλιση των ανέργων και η ασφάλιση των καταθέσεων» επισημαίνει κσι προσθέτει:

«Το κύριο πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι αυτά τα προγράμματα έχουν περιοριστεί σημαντικά στην περιφέρεια, με προβλέψιμες συνέπειες για τις κοινωνικές συνθήκες, την απασχόληση, τις επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα. Το γεγονός της μείωσης των τιμών της ενέργειας, η έκρηξη του σχιστόλιθου και το ότι έχουμε ενιαίο στρατιωτικό προϋπολογισμό, που στηρίζει σημαντικά τις περιφερειακές περιοχές εντός ΗΠΑ, είναι παράγοντες για την επιτυχή απόδοση της αμερικανικής οικονομίας από το 2009».


σχετικα αρθρα