«Δεν ευθύνεται μονάχα η Ελλάδα για την πτώση του ευρώ», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα  Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως αναφέρει η FAZ, «ο φόβος για το τέλος της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα και μια πιθανή έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη ασκούν πίεση στο ευρώ»  και προσθέτει ότι ακόμη λόγος για την υποχώρηση της αξίας του ευρώ είναι η ισχυρή ανάπτυξη στην Αμερική.

«Επειδή η οικονομία στις ΗΠΑ πηγαίνει καλύτερα, η FED βγαίνει σιγά-σιγά από τη χαλαρή νομισματική της πολιτική. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει την άνοιξη στην πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και χρόνια», επισημαίνει ο αρθρογράφος της FAZ.

Πίεση στο κοινό νόμισμα ασκείται, όμως, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, και από τις εικασίες για μια επικείμενη αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ενώ πρόσφατες δηλώσεις τού Μάριο Ντράγκι ερμηνεύθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση. Ειδικοί από την Φρανκφούρτη προβλέπουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί ήδη εντός του Ιανουαρίου. 

«Έτσι διοχετεύει η ΕΚΤ ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα στην οικονομία, με την ελπίδα να την οδηγήσει και πάλι στην ανάπτυξη. Όσο περισσότερο χρήμα κυκλοφορεί, όμως, τόσο το ευρώ θα χάνει την αξία του», προστίθεται στο δημοσίευμα.