Αιχμές κατά της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή καταγγελίες του προέδρου της Στατιστικής Αρχής περί άσκησης πιέσεων.

Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ μπαίνει η «Δεύτερη Ετήσια Έκθεση» της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής», που όπως καταγγέλλει το υπουργείο «4 σελίδες της αναφέρονται εκτενώς στη δικαστική εκκρεμότητα του σημερινού προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με απαξιωτικές, μάλιστα, φράσεις εις βάρος της Δικαιοσύνης που διερευνά την υπόθεση».

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομομικών, «στην έκθεση αυτή καταγγέλλεται, επίσης, ότι “η ΕΛΣΤΑΤ προσεγγίστηκε κατά το τέλος του 2014 από κάποια στελέχη του Δημοσίου, προκειμένου να καθυστερήσει την εισαγωγή αναθεωρήσεων στα στοιχεία ΔΥΕ (σ.σ. Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος), οι οποίες λαμβάνουν υπόψη νέα διαθέσιμα στοιχεία υψηλής ποιότητας”, προσθέτοντας ότι “το συμβάν αυτό είναι πολύ απογοητευτικό"».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «η Ελληνική Στατιστική Αρχή επιτελεί δύσκολο έργο και είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή και τις αποφάσεις της, τις σεβόμαστε πλήρως. Μάλιστα, όσες φορές ζητήθηκαν οικονομικά στοιχεία, αυτά δόθηκαν αναλυτικά, ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο ζήτημα της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος, για το οποίο αφιερώθηκαν στο παρελθόν πολλές εργατοώρες. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση ανακοίνωσης των στοιχείων αυτών, μακροπρόθεσμα, είναι άνευ ουσίας και περιεχομένου. Κατόπιν τούτου, θεωρείται αινιγματική η αόριστη καταγγελία για παρέμβαση στελεχών του Δημοσίου, όπως αναφέρεται σε υπηρεσιακό έγγραφο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής».