«Δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει με χειρότερο τρόπο το 2015», σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, η οποία σε άρθρο της βλέπει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κατρακυλούν λόγω των εκλογών στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα: «Η πιθανότητα του "Grexit", μιας ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, στοιχειώνει και πάλι την Ευρώπη. Ανησυχίες έχουν ήδη αναβιώσει από το Σαββατοκύριακο, από το Der Spiegel. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ θα θεωρήσει ότι μια ελληνική έξοδος θα ήταν αναπόφευκτη εάν το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Και ειδικά αν ο ηγέτης του Αλέξης Τσίπρας δεν ακολουθήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και την πληρωμή του χρέους».

Και αναρρωτιέται ο Γάλλος συντάκτης: «Θα μπορούσε η ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να σημάνει και έξοδο της Ελλάδα από την ευρωζώνη;»

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στα τέλη του 2011 κι ενώ οι αγορές ανησυχούσαν για κατάρρευση της ζώνης του ευρώ, το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν γύρω στα 360 δις ευρώ ή περίπου 170 % του ΑΕΠ.

Επιμέρους, αποτελούνταν από 155 δισεκατομμύρια που κατέχονται από δημόσιους διεθνείς πιστωτές (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), καθώς και 205 δισεκατομμύρια που κατείχαν οι ιδιώτες πιστωτές.

Στις 8 Μαρτίου του 2012, το δημόσιο χρέος της χώρας αναδιαρθρώθηκε υπό την εποπτεία της τρόικας. Οι ιδιώτες πιστωτές κατείχαν, πλέον, το 83,5 % του χρέους, στη συνέχεια αποδέχθηκαν ένα «κούρεμα» από 53,5 % έως 70 % του ποσού των απαιτήσεών τους .

Αυτό άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση μέρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας, που άγγιζε τα 130 δισεκατομμύρια. Στον απόηχο του PSI, το ΔΝΤ χορήγησε πίστωση των 28 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίοων τα 9,7 δισεκατομμύρια περιλαμβάνονταν ήδη στο πρώτο πρόγραμμα της βοήθειας προς τη χώρα Μάιο 2010.

Και καταλήγει η εφημερίδα: «Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει λάβει € 380 δισεκατομμύρια από διάφορες ενισχύσεις με τη μορφή δανείων. Είτε κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε όχι, μια νέα παρέμβαση στο ελληνικό χρέος φαίνεται αναπόφευκτη. Η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει μια παράταση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων που είχε λάβει από τους Ευρωπαίους εταίρους της, ίσως η λιγότερο επώδυνη λύση για όλους. Όμως η Αθήνα θα δυσκολευτεί να διαπραγματευτεί αν εγκαταλείψει τους όρους της δημοσιονομικής πειθαρχίας».