Πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ ή 2,0% του ΑΕΠ εμφάνισε o προϋπολοιγισμός το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 3,7 δισ. ευρώ, ή 2,0% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, «αυτό γίνεται με την παράλληλη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που σε κάθε περίπτωση είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, οι οποίες ανήλθαν τον Νοέμβριο του 2014 στα 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, μειωμένες δηλαδή κατά 500 εκατ. ευρώ ενώ, από τον Δεκέμβριο του 2012 έως σήμερα έχουν μειωθεί κατά περίπου 55%».

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η χώρα, το 2014, θα παρουσιάσει, για 2η συνεχόμενη χρονιά, σημαντικό και αναγκαίο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. «Επιτυγχάνεται, έτσι, η αναγκαία συνθήκη για τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας» σημειώνει.