Μειώθηκαν τον Νοέμβριο τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων

Μειώθηκαν τον Νοέμβριο τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων

Μειώθηκαν το Νοέμβριο τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί το περιθώριο (διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων) κατά 0,19% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και να διαμορφωθεί στο 3,94%.

Πιο αναλυτικά, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος, μειώθηκε κατά 0,06% και διαμορφώθηκε στο 1,88%, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρουσίασε πτώση κατά 0,04% και διαμορφώθηκε στο 1,19%.

Μεγαλύτερη μείωση κατά 0,23% εμφάνισε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις και διαμορφώθηκε στο 5,13%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε αμετάβλητο στο 14,48%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι ένα έτος μειώθηκε κατά 0,43% και διαμορφώθηκε στο 6,79%.

Τα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα και διαμορφώθηκαν στο 6,56% και 8,24% αντίστοιχα.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως ένα έτος, για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,01%, για δάνεια από 250.000 μέχρι ένα εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 0,08% στο 5,22% και για δάνεια άνω του ενός εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 0,44% στο 5,19%. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως ένα έτος μειώθηκε κατά 0,22% και διαμορφώθηκε στο 2,76%.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο