Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου δημιουργεί πολιτική αβεβαιότητα που είναι πιστοληπτικά αρνητική (credit negative) για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζει σε έκθεσή του ο οίκος Moody's σε σημερινή έκθεσή του.

Στις τράπεζες που αναφέρονται στο Credit Outlook, που δημοσιεύθηκε σήμερα περιλαμβάνονται η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, η Alpha Bank και η Attica Bank.

«Η πολιτική αβεβαιότητα όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση και η συνακόλουθη επανεμφάνιση της φημολογίας σχετικά με ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πλήττει την εμπιστοσύνη των καταθετών και δυσχεραίνει την πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα» αναφέρει ο Moody's.

Η φημολογία, σημειώνει ο οίκος, προέρχεται βασικά από το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης που είναι σθεναρά εναντίον των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που απαιτούνται για τη χρηματοδοτική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αν και υπήρξε μία μικρή μείωση των καταθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες, οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τη ρευστότητά τους, αυξάνοντας την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ» αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες προϋποθέτει ότι η Ελλάδα τηρεί τους όρους που έχουν τεθεί από την τρόικα και παραμένει στο πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ.

Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι ιδιωτικές καταθέσεις στο τέλος του Νοεμβρίου 2014 ανήλθαν σε 164,3 δισ. ευρώ και η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ σε 44,9 δισ. ευρώ. Η τελευταία πηγή χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες είναι η ρευστότητα έκτακτης ανάγκης (Emergency Liquidity Assistance, ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δεν είναι απεριόριστη και υπόκειται σε έγκριση από την ΕΚΤ. «Αναμένουμε ότι η χρηματοδότηση που απέκτησαν οι ελληνικές τράπεζες πρόσφατα με δανεισμό από τη διατραπεζική αγορά και τιτλοποίηση δανείων τους θα "στεγνώσει" προσωρινά και αυτό θα επιδεινώσει τη ρευστότητά τους, τουλάχιστον έως ότου ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση και η νέα κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για το πρόγραμμα στήριξης, το οποίο επεκτάθηκε έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2015» σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι ο διατραπεζικός δανεισμός έχει ήδη μειωθεί οριακά τις δύο τελευταίες εβδομάδες και έχει αντικατασταθεί από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

«Οι δανειολήπτες είναι πιθανόν να κάνουν διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με την ελπίδα ότι η όποια νέα κυβέρνηση θα προωθήσει φιλικά για αυτούς μέτρα, περιλαμβανομένης και της διαγραφής χρέους, ένα θέμα που συζητήθηκε ευρύτερα από τα πολιτικά κόμματα τους τελευταίους μήνες» εκτιμά ο Moody's. Συνεπώς, προσθέτει, θα καθυστερήσουν οι βελτιώσεις της ποιότητας του ενεργητικού (των τραπεζών) που περίμενε ο οίκος στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνουν, καθιστώντας δύσκολη την επιστροφή (των τραπεζών) σε λειτουργική κερδοφορία το 2015.