Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κρούει... τον κώδωνα για την ελληνική οικονομία σημειώνοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να υπονομεύσει την πρόσφατη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι περίπου 3 δισ. ευρώ καταθέσεων έχουν εγκαταλείψει το τραπεζικό σύστημα κατά τους τελευταίους δύο μήνες.

Παράλληλα ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε πως η πιθανότητα μιας μαζικής εκροής καταθέσεων (bank run) είναι πολύ μικρή, καθώς οι έλληνες καταθέτες κατανοούν ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς.

«Η πιθανότητα μαζικής φυγής καταθέσεων από τις τράπεζες είναι πολύ μικρή, καθώς ο λαός καταλαβαίνει ότι οι καταθέσεις του είναι ασφαλείς», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο πως «βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή και πρέπει να παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά τη συμπεριφορά των καταθετών».

Από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2014, όταν οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι επιχειρήσεις έχουν παγώσει τις επενδύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν βαλτώσει και η είσπραξη φόρων έχει κάνει βουτιά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αν η αβεβαιότητα αυτή δεν διαλυθεί σύντομα μπορεί να χαθούν μήνες οικονομικής ανάπτυξης. «Αν χάσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν η οικονομία θα μπορούσε να απογειωθεί, και στη συνέχεια ενδεχομένως και το δεύτερο τρίμηνο, τότε σου μένει η μισή ανάπτυξη από αυτήν που θα μπορούσες να έχεις», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση προβλέπει για φέτος ανάπτυξη στο 2,9%, όμως ο κ. Χαρδούβελης εκτιμά πως η ανάπτυξη θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο ήμισυ περίπου αυτού του ποσοστού, «στο χειρότερο σενάριο».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Χαρδούβελης είπε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές για νέα γραμμή πίστωσης -η οποία κρίνεται απαραίτητη καθώς θα ξεκλείδωνε περίπου 7 δισ. ευρώ, χωρίς τα οποία η κυβέρνηση θα ερχόταν αντιμέτωπη με πρόβλημα στη ρευστότητα μέχρι τα τέλη Μαρτίου- αυτό ίσως υπονομεύσει περαιτέρω την οικονομία.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κανένα κόμμα να μην εξασφαλίσει αρκετές ψήφους ώστε να κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή, ο κ. Χαρδούβελης είπε πως «δεν χρειάζεται μόνο να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση γρήγορα, αλλά χρειάζεται και μια κυβέρνηση με ξεκάθαρη πολιτική για τη συνέχεια».

Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε πως είναι απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.