«Παραφροσύνη» χαρακτηρίζει ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, στέλεχος της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Φραντς Νάουσνιγκ, σε δηλώσεις του στο σημερινό τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού Profil τονίζει πως μια υποτίμηση της δραχμής που θα επαναφερόταν ως νόμισμα, θα καθιστούσε αμέσως ακριβότερες όλες τις εισαγωγές.

Παράλληλα σημειώνει ότι καθώς η χώρα διαθέτει λίγα προϊόντα εξαγωγής, τα πλεονεκτήματα μιας υποτίμησης, εκτός από τον τουρισμό, θα ήταν περιορισμένα, ενώ το παλιό χρέος θα παρέμενε σε ευρώ, κάτι που θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την Ελλάδα.

Κατά την άποψη του Νάουσνιγκ, θα προκαλούνταν ήδη νωρίτερα ένα Bank-Run, οι Έλληνες θα απέσυραν τις καταθέσεις τους σε ευρώ, κάτι που θα προξενούσε αμέσως μια τραπεζική κρίση, και, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, θα έπρεπε οι τράπεζες άλλων χωρών της ΕΕ να προστρέξουν σε βοήθεια.

Στο δημοσίευμα του Αυστριακού περιοδικού υπό τον τίτλο «Πύλες στην κόλαση», αναφέρεται πως μπορεί στο μεταξύ να υπάρχουν μηχανισμοί διάσωσης, όπως ο ESM, ωστόσο δεν αποκλείεται από εμπειρογνώμονες μια μετάδοση της κρίσης σε άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες του ευρώ, με πιθανή να είναι μάλιστα μια νέα μετάδοση σε Πορτογαλία και Ιρλανδία που εφάρμοσαν επώδυνες μεταρρυθμίσεις και που δεν εξαρτώνται περαιτέρω από τον Μηχανισμό Διάσωσης.

Παραπέμποντας στο βιβλίο τού πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου «Χρονικό της μεγάλης κρίσης» -στο οποίο περιγράφεται, όπως σημειώνει, «ο αγώνας του εναντίον των αντιδράσεων πανικού»- το δημοσίευμα επισημαίνει την πεποίθηση του πρώην διοικητή ότι «μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα άνοιγε τις πύλες προς την κόλαση».