«Οι διαδικασίες προσαρμογής στην Ελλάδα χρειάζονται χρόνο, απαντά ο Έβαλντ Νοβότνι σε εκ νέου απαίτηση του Χανς- Βέρνερ Ζιν για έξοδο της χώρας από το ευρώ».

 

«Οι διαδικασίες προσαρμογής στην Ελλάδα χρειάζονται χρόνο και πιστεύω πως είναι συχνά ευνοϊκότερο να βοηθήσουμε δίνοντας αυτό τον χρόνο, από το να διακινδυνεύσουμε μία κατάρρευση, από την οποία τελικά θα βγουν όλοι ζημιωμένοι» είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.

Ο Χανς- Βέρνερ Ζιν εξέφρασε την πεποίθησή ότι η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ κράτησαν λανθασμένη στάση σε σχέση με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «η σωστή συνταγή είναι η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ένα "Grexit", ώστε η Ελλάδα, με ένα αδύναμο νέο νόμισμα, να μπορέσει να ξαναγίνει ανταγωνιστική». Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόλα αυτά, η πρόθεση να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ αποτελεί «άδεια» για μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, σημείωσε ότι «στον πολιτικό τομέα υπάρχουν τεράστια φαινόμενα μετάδοσης, που τελικά θα οδηγήσουν σε μία κατάσταση, όπου η Ευρώπη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν βάλτο χρέους» και αυτό είναι πιο μεγάλος κίνδυνος από τον κίνδυνο του εάν περνούν τώρα κρίση οι χρηματαγορές.

Αντικρούοντας τη θεωρία του Χανς- Βέρνερ Ζιν πως έχει «καεί» έως τώρα πολύ χρήμα με τα πακέτα βοήθειας, τα οποία δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, ο Έβαλντ Νοβότνι επισήμανε ότι όλα τα ελληνικά προγράμματα συνδέονταν με όρους, και ακριβώς αυτό είναι ένα από τα σημεία που πάντα πρέπει να συζητείται, δηλαδή εάν μερικές φορές αυτοί οι όροι υπήρξαν σωστοί κλπ, αλλά δεν ισχύει ότι τα χρήματα απλά δίνονται στους Έλληνες, αδιαφορώντας για το πώς αυτοί τα αξιοποιούν.