current views are: 2

15 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση14:32

Χαρδούβελης: Κίνδυνος να μείνει η χώρα χωρίς ρευστότητα αν δεν πάρουμε παράταση

Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η Ελλάδα επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Δημοσίευση 14:32’
αρθρο-newpost

Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η Ελλάδα επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η Ελλάδα επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στους Financial Times, καθώς υποστήριξε ότι η Aθήνα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρευστό για την αποπληρωμή των ομολογιακών της υποχρεώσεων τον Μάρτιο.

Όπως τόνισε, η Αθήνα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστότητα για την αποπληρωμή του χρέους, αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και προειδοποίησε για μια «βρώμικη έξοδο», dirty exit, αν δεν είμαστε σε πρόγραμμα την 1η Μαρτίου.

«Χτυπώ καμπανάκι γιατί υπάρχει εφησυχασμός για το πώς θα συγκεντρώσουμε τα κεφάλαια για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας», υπογράμμισε.

«Τα σχόλια του κ. Χαρδούβελη αντανακλούν μια ευρύτερη διαμάχη, αναφορικά με τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία της Ελλάδας, ενόψει των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να εργασθεί με τους κοινοτικούς εταίρους  και να συμφωνήσει σε εξάμηνη παράταση του προγράμματος, ώστε να «αγοράσουν χρόνο για να  συμφωνήσουν σε μία συνετή έξοδο».

«Κινούμαστε σε τεντωμένο σκοινί», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης. «Οι ξένοι επενδυτές αρνήθηκαν να συμμετέχουν στις δημοπρασίες του περασμένου μήνα… Δεν εμφανίστηκαν επειδή πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι υπερβολικά μεγάλος».

Οι εγχώριες τράπεζες αγόρασαν το μεγαλύτερο τμήμα των εκδόσεων του Δεκεμβρίου. Αλλά θα δυσκολευτούν να κλείσουν το έλλειμμα 3 δισ. ευρώ στην χρηματοδότηση, αν οι ξένοι επενδυτές αρνηθούν τα μετακυλήσουν τα έντοκα που κατέχουν στο α’ τρίμηνο, επιδεινώνοντας το υπάρχον έλλειμμα.

«Αν δεν βρισκόμαστε εντός του προγράμματος την 1η Μαρτίου, αυτό θα σημαίνει «Dirty Exit» (από την διάσωση)… Θα απομείνουμε μόνοι, χωρίς καμία στήριξη από την Ευρώπη. Αλλά με τους έξι μήνες θα εξασφαλιστεί χρόνος ώστε να οργανωθεί μια συνετή έξοδος από το πρόγραμμα».


σχετικα αρθρα