Αιτήματα για χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance - ELA) κατέθεσαν την Πέμπτη στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δύο ελληνικές τράπεζες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για την Eurobank και την Alpha Bank, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης.

Σύμφωνα με στελέχη των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με τα οποία  επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τράπεζες δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Την προσφυγή στο ELA από τις δύο τράπεζες επιβεβαιώσε και η Τράπεζα της Ελλάδος, απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η προσφυγή στον ELA, όπως σημειώνει η «Καθημερινή», γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις λόγω της εντεινόμενης μείωσης των καταθέσεων, αλλά και την «αφαίμαξη» των τραπεζών από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Να σημειωθεί πως γενικά, μια τράπεζα προσφεύγει στον έκτακτο μηχανισμό, όταν είναι αντιμέτωπη με πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχει καλής ποιότητας εγγυήσεις, προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα από τη βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Επιπλέον, ο ELA επιβαρύνεται με σημαντικά υψηλότερο κόστος, επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα των τραπεζών αναμένεται να συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη Τετάρτη.

Στελέχη τραπεζών δήλωσαν στην «Καθημερινή» πως η χρήση του ELA γίνεται πιο νωρίς από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που αποτυπώνει τις ολοένα και επιδεινούμενες συνθήκες ρευστότητας.

Παράλληλα, την Πέμπτη οι τράπεζες υπέστησαν και νέο πλήγμα, με τη μεγάλη πτώση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών η χθεσινή πτώση οδηγεί σε απώλειες 1,5 έως 2 δισ. ευρώ στη ρευστότητα του συστήματος.

Στο μέτωπο των καταθέσεων, αυτές τον περασμένο Δεκέμβριο κατέγραψαν μείωση κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο οι απώλειες συνεχίζονται, αλλά όπως σημειώνουν οι τράπεζες αντιμετωπίζονται.

Καίριο πλήγμα στη ρευστότητα προκαλούν και οι αλλεπάλληλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Τον περασμένο Νοέμβριο το Δημόσιο άντλησε μέσω εντόκων 2,75 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο 3,25 δισ. ευρώ ενώ μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο 2,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν προσφύγει στον ELA και το 2011, ώστε να ντιμετωπίσουν τη μεγάλη φυγή των καταθέσεων, αλλά και το μπαράζ των υποβαθμίσεων του ελληνικού Δημοσίου (και των τραπεζών). 

Μάλιστα, τον Μάιο του 2012, λόγω της αβεβαιότητας από τις τότε οι εκλογές, οι εγχώριες τράπεζες άντλησαν μέσω ELA 124 δισ. ευρώ και κατάφεραν να αναχαιτίσουν τις άνευ προηγουμένου εκροές καταθέσεων.

Από τον Δεκέμβριο του 2012 ο ELA, και γενικότερα η εξάρτηση των εγχωρίων τραπεζών, άρχισε να μειώνεται, ενώ τον Μάιο του 2014 η εξάρτηση από τον ELA μηδενίστηκε.

Τι είναι ο ELA

Ο ELA χορηγείται, ύστερα από έγκριση της ΕΚΤ, αλλά είναι υπό την ευθύνη της εθνικής κεντρικής τράπεζας.

Δίνεται μόνο σε βιώσιμες τράπεζες, ενώ είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων, ωστόσο χαμηλότερης ποιότητας.

Επιπλέον, η χρηματοδότηση μέσω ELA έχει προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση μη κανονικών συνθηκών, και δεν μπορεί να έχει διάρκεια πάνω από 6 μήνες.