Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 
Σόκαρε  αγορές, τράπεζες και δανειολήπτες η αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να καταργήσει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία των 1,20 ελβετικών φράγκων έναντι του ευρώ, με την κίνηση αυτή να έχει πολυδιάστατες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.
 
Η επιλογή αυτή, που έπιασε απροετοίμαστο ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσε την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ, τερμάτισε μια πολιτική τριών ετών που στόχο είχε να προστεύσει την οικονομία της χώρας έναντι της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Τον Σεπτέμβριο του 2011 σε μια εξίσου απρόσμενη κίνηση η SNB είχε βάλει το «ταβάνι» για να αποτρέψει την ύφεση που θα προκαλούσε το ισχυρό εθνικό νόμισμα.
 
Aναλυτές βλέπουν το πολυσυζητημένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας (QE) πίσω από αυτή την κίνηση. Εάν η ΕΚΤ το θέσει σε ισχύ, με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης, θα δημιουργούσε ένα πιο αδύναμο ευρώ σε σχέση με τα άλλα νομίσματα, αφού θα τύπωνε χρήμα για να αγοράζει τα ομόλογα. Έτσι, το φράγκο θα δεχόταν ισχυρές πιέσεις.

Ποιοι ζημιώνονται

Η απόφαση όμως έμοιαζε με «αλυσιδωτή αντίδραση», αφού είχε πολλαπλές συνέπειες εντός κι εκτός χώρας. Έπληξε τον τραπεζικό τομέα σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όμως κυρίως όσους πήραν στεγαστικό δάνειο στο ελβετικό νόμισμα. Στην Ελλάδα είναι 60.000-70.000 οι δανειολήπτες, που θα δουν τις δόσεις τους να «εκτοξεύονται», όμως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για όσους δανείστηκαν για να αγοράσουν σπίτι σε Ουγγαρία και Πολωνία. Επηρεάζονται ακόμα δανειολήπτες σε Αυστρία, Σερβία, Κροατία, Ρουμανία και Τσεχία. Η άνοδος κατά 30% του νομίσματος της χώρας των ρολογιών και της σοκολάτας εγκλωβίζει πλέον όσους στόχευσαν στα χαμηλά επιτόκια των δανείων.
 
Για παράδειγμα οι Πολωνοί, σύμφωνα με τους Financial Times, έχουν λάβει δάνεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εάν συνεχιστεί η άνοδος του ελβετικού φράγκου, αυτομάτως θα αυξηθεί ο κίνδυνος για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 
Την ίδια ώρα, εταιρείες στην αγορά συναλλάγματος (Forex -foreign exchange) κλονίστηκαν σημαντικά από τις μεταβολές. Ο βρετανικός broker λιανικής Alpari Ltd., η IG Group Holdings plc από την ίδια χώρα, η Global Brokers NZ Ltd. από τη Νέα Ζηλανδία και η FXCM από τη Νέα Υόρκη ήταν μερικά από τα θύματα με απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
 
Συνέπειες θα υπάρξουν και εντός Ελβετίας, αφού πλέον οι τιμές θα ανέβουν ακόμα περισσότερο για κάποιον τουρίστα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον αριθμό των επισκεπτών. Οι κατασκευαστές ρολογιών θα δουν το κόστος τους να αυξάνεται σημαντικά εντός της χώρας όπου παράγονται τα προϊόντα τους, ενώ θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές για να διατηρήσουν το κέρδος τους. 
 
Ο παράδεισος σταθερότητας μετατράπηκε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά σε κόλαση...