Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της και την παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, δήλωσε στους Financial Times ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών (της 25ης Ιανουαρίου), είναι απόλυτα δίκαιο και θεμιτό να γίνουν συζητήσεις μεταξύ της ΕΕ και της νέας ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Σαπέν σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα από το Τόκιο, όπου βρίσκεται για συναντήσεις με Ιάπωνες αξιωματούχους.

«Όλα τα πιθανά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ. Φυσικά, η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά έχει κάνει ήδη πολλές και πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, αναφερόμενος στη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σαπέν απέρριψε την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν ζητά μία έξοδο. Σχολιάζοντας τη σκληρή γραμμή των Φιλανδών, δήλωσε:

«Το μόνο λογικό είναι να σέβεσαι τη δημοκρατία σε άλλες χώρες και να σέβεσαι τη δημοκρατία και στη δική σου χώρα».